Science says: 7x voorspellers die erop wijzen dat de liefde verloren gaat

Relatie Redactie 11 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Liefde is een lastig begrip, en daarom erg moeilijk te begrijpen. Het is dan ook niet gek dat er volop onderzoek wordt gedaan naar dit fenomeen. Zo werd er middels één van de vele studies onderzocht waarom mensen in relaties hun vlinders verloren.

De langetermijnstudie volgde meer dan 3000 koppels over verschillende tijdsperiodes (de langste periode bestond uit 20 jaar).

Waarom de liefde verloren gaat

De studie ondervond dat er 4 deal breakers zijn wanneer het aankomt op verliefdheid. De wetenschappers concluderen hiermee dat een aantal ongezonde patronen binnen relaties kunnen voorspellen dat de liefde op een gegeven moment verloren gaat. Iedereen is anders en daarom staat iedereen ook anders in een relatie. Toch kunnen de volgende aspecten leiden tot een relatiebreuk.

1. Wrok

Liefde gaat niet altijd over rozen. In sommige situaties kun je héél boos, verdrietig of gefrustreerd zijn op je partner. Wanneer je deze situatie niet verwerkt kun je met deze emoties rond blijven lopen. Het is niet gek dat er dan ongemakkelijke situaties kunnen ontstaan. Misschien haal je continu oud zeer naar boven, kun je je partner niet meer normaal aankijken of blijf je je gekwetst voelen. Als er een gevoel van wrok in je achterblijft zullen je herinneringen aan de pijn altijd aanwezig zijn. De kans is groot dat je vlinders binnen de kortste keren wegfladderen.

2. Een verdedigende houding

Wanneer er een conflict ontstaat, is er vaak sprake van twee schuldigen. Een verhaal heeft twee kanten, maar als je partner jou continu de schuld geeft van al jullie ruzies gaan er automatisch alarmbelletjes rinkelen. Als hij nooit in staat is om zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen ziet hij zijn eigen fouten niet in. Hij wendt alle problemen af, waardoor jullie nooit iets op kunnen lossen. Daarnaast is het niet leuk om alsmaar als de boosdoener te worden beschouwd. Deze situatie zal binnen de kortste keren escaleren en vlinders zijn niet bestand tegen escalatie. Oeps!

3. Afzondering

In een discussie of argument is het de bedoeling dat jullie elkaar aanhoren. Soms loopt de spanning zo hoog op, dat je geneigd bent om weg te lopen. Wanneer je partner dit vaak doet is de kans groot dat jij je niet meer serieus genomen voelt. Maak dit duidelijk aan je partner! Verandert er niets aan de situatie? Dan zul je niet alleen het gevoel krijgen dat je partner je niet respecteert, maar op deze manier is het ook lastig om problemen op te lossen. De roze bril zal als vanzelf van je neus afglijden.

4. Kritiek

Niemand is perfect, en het is juist zo mooi dat je iemands flaws kunt omarmen. Als je van iemand houdt vindt je zijn minpuntjes juist schattig. Dit geeft je zelfverzekerdheid een enorme boost. Maar als je partner je continu kritiek geeft werkt dit juist averechts. Het is misschien goed bedoelt, maar je wordt er niet bepaald vrolijk van als hij vaker kritiek op je heeft dan complimentjes naar je toewerpt.  Opbouwende kritiek – advies waarbij de pluspunten goed worden benadrukt – zijn meer dan welkom, maar als je partner je een onzeker gevoel geeft is de kans dat de liefde snel over is.

5. Financiële verschillen

Het is niet erg als jij meer verdient dan je lief of andersom. Het wordt echter wel een dingetje als jij een gat in je hand hebt en je lover het liefst iedere cent op de spaarbank zet. Er wordt dan ook aangeraden om tijdens je eerste date over geld te praten. Natuurlijk hoef je geen loonstroken en jaaropgaven uit de kast te toveren, maar praat wel over hoe je leeft, hoe je je veroorlooft om te leven, wat je toekomstdromen zijn en welke waarde je aan geld hangt. Op deze manier voorkom je dat jullie liefdessprookje op een gegeven moment in duigen valt.

6. Controle

Het kan weleens leuk zijn als je lief de touwtjes in handen neemt, maar hij moet er niet in door slaan. Woorden, zoals manipulatie, toezicht en controle zijn uit den boze! Als hij bepaalt wat je aan moet trekken, waar je wel of niet naartoe mag en hoe je je leven indeelt is het geen goede zaak. Je lichaam je in zo’n gevaarlijke situatie automatisch waarschuwen; het vuur wordt meteen gedoofd. Nu is het alleen nog een kwestie van maken dat je zo snel mogelijk wegkomt!

7. Prioriteiten

Aan het begin van een relatie zijn jullie zo verliefd op elkaar dat jullie alle energie aan elkaar besteden. Op een gegeven moment krijgen andere prioriteiten weer voorrang. Als jij het belangrijk vindt om te sporten en je vriend houdt van koken is er niets aan het handje. Hier vallen compromissen over te sluiten. Maar wanneer jij een wereldreis wil maken en je vriend eerst aan zijn cv wil werken kan dit weleens botsen. Het is dan nog maar de vraag of je wel samen bent met de liefde van je leven…

10 geheimen van een goeie relatie – met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme