Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 30 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze gewoonten vind je het meest irritant aan je partner, zegt de wetenschap

Kijk, iedereen heeft natuurlijk een gebruiksaanwijzing. De één wat uitgebreider dan de ander, maar toch, we hebben er allemaal een. Dan zijn er ook nog gewoonten van de ander waar je je best aan kunt ergeren. Wat zijn jouw grootste ergernissen aan je partner?

Als ze in dit rijtje voorkomen, is er een wetenschappelijke reden waarom je je eraan ergert:

De manier waarop hij kauwt

Neurowetenschappers zeggen dat mensen die zich kunnen ergeren aan het geluid van kauwen, slurpen en andere onaangename eetgeluiden van anderen, hun hersenen gevoeliger zijn voor die geluiden. Er is ook een naam voor als bepaalde geluiden haatgevoelens bij je oproepen: misofonie.

Als hij de hele tijd op zijn telefoon zit

Als je echtgenoot meer dan jij op zijn telefoon zit, hebben jullie volgens onderzoek vaker kleine ruzietjes. Ook kan het leiden tot gemopper via de telefoon (hoe ironisch), huwelijkse ontevredenheid en het kan zelfs leiden tot depressies, zeggen meerdere studies. Als er een telefoon op tafel ligt, kan dat alleen al zorgen dat je je minder verbonden voelt.

Lees ook: Relatie burn-out: dit zijn de signalen en zo kom je er weer uit!

Over zichzelf opscheppen

Onderzoek laat zien dat mensen die over zichzelf opscheppen, het vooral doen om anderen te imponeren of sympathie van de ander te krijgen, terwijl ze onderschatten hoe het anderen juist kan afschrikken. Een ander onderzoek ontdekte dat wanneer mensen opscheppen, het van die personen zelf juist een gebrek aan empathie is.

Onverantwoordelijk met geld omgaan

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een partner die slecht met geld om kan gaan, zich minder geëngageerd voelen in hun relatie. Onderzoekers geloven dat deze reactie minder met geld te maken heeft en meer te maken heeft met wat geld symboliseert: macht en controle. Financiële conflicten kunnen grote ergernissen en problemen veroorzaken, maar volgens onderzoek speelt geld maar een kleine rol in scheidingen in vergelijking tot andere kwesties (zoals seksuele ontevredenheid). Thuiskomen met een onnodig nieuw paar sneakers is dus eigenlijk alleen maar vervelend 😉

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme