Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Kinderopvang 9 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Gastouder of kinderdagverblijf kiezen? ‘Ik vond het lastiger om kritiek over te brengen’

Op Facebook deelden we het dilemma van Corine (31). Het dilemma luidde: “Moet ik voor een gastouder of een kinderdagverblijf kiezen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Gastouder of kinderdagverblijf?

“Ik ben acht maanden zwanger en mijn zoontje heeft over een paar maanden een plek bij zowel een kinderdagverblijf als bij een gastouder. En daar begint dan ook direct mijn twijfel. Bij een gastouder is alles kleinschalig. Er zijn weinig andere kindjes, waardoor een kind meer individuele aandacht krijgt en ook minder prikkels heeft. Aan de andere kant is een kinderdagverblijf ook een goede optie. Het kinderdagverblijf heeft ruime openingstijden en mocht er een leidster met vakantie gaan, dan wordt er voor een oplossing gezorgd. Wat is het beste voor een kind?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Corine. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Corine haar dilemma: “Moet ik voor een gastouder of een kinderdagverblijf kiezen?”

Wat past bij jullie gezin?

Lisanne – “Ik zou vooral kijken wat bij jullie gezin past. Ruime openingstijden van de opvang zijn bijvoorbeeld leuk, maar hebben jullie dat nodig of werken jullie allebei ‘gewoon’ van 9 tot 5? Is het voor jullie mogelijk de opvang anders te regelen als een gastouder ziek of op vakantie is of zijn jullie er echt volledig van afhankelijk? Ook zou ik kijken hoe het bij de opvang geregeld is met leiding. De opvang waar wij bij zaten had bijvoorbeeld op de babygroep drie vaste leidsters per groep, waarvan er ook in vakanties minimaal twee waren. Dus je had altijd een paar vaste gezichten en soms alleen een derde of vierde ‘vreemde’ erbij. De babygroepen hadden ook maximaal twaalf kindjes bij onze opvang. Dit zijn dingen die ik mee zou nemen in de overweging.”

Zekerheid van een opvang

Shannon – “Een gastouder is vaak voor kinderen tot vier jaar. Mijn zoontje is vanaf zijn babytijd tot ruim 1 jaar naar een gastouder gegaan en daarna naar het KDV. De zekerheid van een opvang is erg prettig. Bij een gastouder ben je afhankelijk van één persoon. Ik heb drie gastouders gehad in dat eerste jaar, dat was niet heel prettig vanwege de stress die het met zich meebracht. Het KDV is ook niet altijd fijn, maar het kind went vanzelf. Mijn zoon wil inmiddels niet meer mee naar huis vanuit de BSO, dus dat zegt wel genoeg.”

Stress voor medewerkers en baby’s

Nadine – “Zelf ben ik gastouder en ik heb veel cursussen en opleidingen gevolgd met ook pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven. Er kwam altijd naar voren dat een groepsgrootte van twaalf kinderen op een babygroep erg veel is, qua stress voor de medewerkers, maar juist ook voor de baby’s. Het gehuil van een ander kindje voelt niet fijn voor een baby. Het vier ogen-principe kan ook tegenwerken, doordat medewerkers met elkaar kletsen tijdens verzorgingsmomenten, waarbij je als gastouder alleen staat en alle aandacht naar het kind gaat.”

Thuisblijven

Miranda – “Ik zou lekker de eerste twee jaar thuisblijven bij je kindje. Dat is het enige wat een baby nodig heeft.”

Je moet het treffen

Bonnie – “Het ligt ook aan het KDV en de gastouder, denk ik zo. Mijn oudste is begonnen bij een gastouder en dit was heel fijn! Een hele lieve vrouw die altijd voor ons klaarstond. De middelste is begonnen op het KDV in verband met onze verhuizing, maar later toch weer teruggegaan naar de gastouder. Dit KDV gaf ons gewoon niet het goede gevoel dat we wel bij de gastouder hadden. Onze jongste is begonnen bij een andere gastouder, ook een lieve vrouw, maar door weer een verhuizing zit hij nu bij het KDV en dat gaat supergoed. Ze komt helemaal tot haar recht daar. Het ligt er wat mij betreft dus helemaal aan wat de situatie en behoefte van je kind is en daarnaast moet je het ook gewoon maar treffen.”

Ga beide bezoeken

Jitske – “Ga beide eens bezoeken en voel aan waar jij je prettig bij voelt. Wij hebben destijds heel bewust voor een kinderdagverblijf gekozen. Wij hadden daar een goed gevoel bij en we vonden het heel prettig dat ze met meerdere kindjes van dezelfde leeftijdscategorie waren. Daarnaast vond ik het heel prettig dat wij niet voor een probleem kwamen te staan als de gastouder ziek zou zijn, een been zou breken of om wat voor reden dan ook niet zou kunnen opvangen. Als een leidster op het KDV ziek is, wordt daar een vervangster voor gezocht en kan je kind gewoon naar de opvang.”

Gastouderbureau

Margo – “Wij hadden de eerste twee jaar een gastouder via een gastouderbureau, dus in geval van ziekte of vakantie konden we ergens anders in de organisatie terecht. Daarna kozen we voor het kinderdagverblijf. Het was bij allebei de beste keuze op dat moment.”

Lastiger om kritiek over te brengen

Helene – “Ik vond het KDV fijner, omdat je daar ‘zakelijker’ afspraken mee kunt maken. Bij een gastouder voelde ik me toch meer verplicht om gezellig te doen en vond ik het lastiger om kritiek over te brengen.”

Kinderopvang kiezen: zo maak je de juiste keuze voor je (nog ongeboren) kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme