Bo (28): ‘Mijn ouders willen geen opa en oma zijn’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 18 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Sommige ouders reageren blij op het nieuws dat ze opa en oma worden, andere ouders reageren minder enthousiast. Zo ook de ouders van Bo, zij gaven direct na haar zwangerschapsaankondiging aan dat ze geen opa en oma willen zijn. “Mijn hart brak”, vertelt ze aan Famme.

“Met een blauw met roze taart stonden mijn vriend Bas en ik op de stoep bij mijn ouders. Een dag eerder deden we hetzelfde bij de ouders van Bas. Zijn ouders kregen tranen in hun ogen toen wij vertelden dat ze voor het eerst opa en oma zouden worden. Door deze leuke reactie had ik extra veel zin om het mijn eigen ouders ook te vertellen.

Een grote grap

Op het moment dat we bij mijn ouders naar binnen gingen, wilde ik het leuke nieuws het liefst direct zeggen. Toch besloot ik om daar nog even mee te wachten, tot we als toetje de taart zouden gaan eten. Toen het moment daar was, verwachtte ik een positieve en blije reactie. Maar helaas bleek dit niet het geval te zijn. Mijn ouders moesten lachen, want ze dachten dat het een grap was. ‘Jij, moeder? Laat me niet lachen’, zeiden ze direct.

Geen opa en oma

Nadat ze de echo zagen, kregen ze door dat het toch écht zo was. Ze zeiden daarna direct dat ik niets van ze moest verwachten, want dat ze echt geen zin hadden om voor opa en oma te spelen. Geen oppas, geen dagjes weg, geen hulp. Ik wilde een kind, dus ik moest het zelf maar oplossen. Mijn hart brak.

Geen interesse

Mijn hele zwangerschap toonden mijn ouders geen interesse. Ze vroegen niet hoe het ging, wilden niet mee naar een echo, niet mee met winkelen voor de baby. Zelfs toen ik op het einde van mijn zwangerschap met een hoge bloeddruk in het ziekenhuis terecht kwam, kwamen ze niet langs. Ik snapte er niets van, want ik had voor mijn zwangerschap altijd een goede band met ze.

Op bezoek bij kleinkind

Ik was ontzettend blij dat onze zoon Noah gezond ter wereld kwam. Mijn schoonouders kwamen direct na het nieuws in het ziekenhuis langs. Ze namen een grote luiertaart en een beer mee voor hun eerste kleinkind. Ook had ik mijn ouders een berichtje gestuurd. Ze feliciteerden ons niet, het enige wat mijn moeder stuurde, was dat ze eerst naar de sportschool ging en daarna ‘wel even’ zou langskomen. Bas probeerde mij gerust te stellen en zei dat ze heus wel zou smelten als ze Noah zag.

Niets te verwachten

Twee uur later kwamen mijn ouders de kamer binnen. Ze konden net aan het woord gefeliciteerd over hun lippen krijgen. Jammergenoeg wilden ze Noah niet vasthouden. Mijn vader zei dat hij het een knappe baby vond, maar verder was er geen emotie te zien. Bij het weggaan, al na een kwartier, zei mijn moeder nogmaals dat ik niets van ze moest verwachten, want dat ze geen opa en oma willen zijn.

Minimaal contact

Noah is nu een halfjaar en het is een lieve en vrolijke baby. Het afgelopen halfjaar is het contact met mijn ouders minimaal geworden. Ze willen geen opa en oma zijn en dat is hun keuze. Ik vind het jammer en het doet mij verdriet, maar toch wil ik mij op het positieve focussen. Gelukkig heeft Noah de ouders van Bas, die wél opa en oma willen zijn en daar ben ik dan ook ontzettend blij mee.”

Bevallingsverhaal Laura: ‘Als ik nu niet mag persen dan wil ik pijnstilling!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme