Gelukkiger zonder kinderen? Acteur Seth Rogen is bewust kinderloos

Nieuws Julia van Buuren 11 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Lang samen of gelukkig getrouwd? Veel stellen kiezen er op een bepaald moment voor om aan kinderen te beginnen. Maar niet iedereen maakt deze keuze, zo sprak de Amerikaanse acteur Seth Rogen openlijk over zijn beslissing (en die van zijn vrouw) om geen kinderen te krijgen.

Niet iedereen was hier blij mee, en de acteur ontving dan ook veel kritiek online.

Een voldaan leven zonder kinderen

De Amerikaanse acteur vertelde in een interview dat hij voldaan en gelukkig is met een leven zonder kinderen én dat hij waarschijnlijk een succesvollere carrière heeft vanwege deze beslissing. “Hoe ouder we worden, hoe blijer en zekerder we zijn met onze keuze om geen kinderen te krijgen”, vertelt hij.

Rogen en zijn vrouw leven een vrij leven en bepalen zelf wat en wanneer ze willen doen. “We bevinden ons in de bloei van ons leven. We zijn slimmer dan we ooit zijn geweest en we begrijpen onszelf beter dan ooit tevoren”, beaamt hij.

Rogen ontving veel kritiek online, zo gingen mensen in op het feit dat zo’n keuze cool lijkt maar in werkelijkheid het aan je ziel vreet. Of, zo werd gereageerd, dat je later pas realiseert dat je leven geen betekenis heeft.

Veel oxytocine

Zijn ouders wel of niet gelukkig? Wanneer je net ouder bent geworden voel je intense emoties, iets wat mensen zonder kinderen waarschijnlijk niet gaan ervaren. Neurowetenschapper Dean Burnett legt uit dat, ondanks dat de geboorte en beginfase heftig zijn, moeders vaak erg gelukkig zijn. Dit komt door de grote hoeveelheid oxytocine, oftewel het knuffelhormoon, in hun lichaam.

Ouders ervaren sterkere emoties

Maar wanneer je kind ouder wordt, zullen de intense emoties en verbondenheid steeds minder worden. Kinderen worden veeleisender en dat maakt het ouderschap zwaar. Ook minder slaap, het vele opruimen, hogere kosten en minder vrijheid kunnen ervoor zorgen dat ouders negatieve gevoelens ervaren. Tegelijkertijd is er altijd een intense liefde voor je kind, de leuke momenten samen en de voldoening die het geeft om je kinderen te zien kunnen opgroeien.

Burnett concludeert dan ook dat het krijgen van kinderen je emoties versterkt, zowel de positieve als de negatieve. En of dat je wel of niet gelukkig maakt verschilt per persoon.

Zingeving is belangrijker

Uit sommige onderzoeken blijkt dat ouders zonder kinderen gelukkiger zijn en andere weer dat ouders met kinderen het gelukkigst zijn. Daarnaast is ook iedere situatie uniek.

De Zwitserse psycholoog Emily Esfahani Smith vindt dat we niet moeten streven naar een gelukkig maar naar een zinvol leven. Want te veel focussen op geluk, en het niet behalen ervan, kan juist weer tot een ongelukkig leven leiden.

Bijdragen als iets groters dan jezelf

Bij een zinvol leven gaat het om bijdragen aan iets wat groter is dan jezelf en het is niet alleen maar gericht op het heden. Geluk wordt vaker in verband gebracht met het bevredigen van behoeftes en een ‘makkelijk’ leven leiden.

Kinderen zorgen niet altijd voor geluk, want het brengt ook een hoop stress en zorgen met zich mee, desalniettemin zorgen kinderen wel voor betekenis. En dat is iets wat voor veel ouders zwaarder meeweegt.

Deze vrouw doorbreekt de taboe en vertelt de échte reden dat ze geen kinderen wil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen