6x goede gewoontes van gelukkige moeders

Ouderschap Maaike Helmer 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Je bent al hartstikke gelukkig met je kind, maar hoe zorg je ervoor dat je nóg gelukkiger wordt? Nou, gelukkige moeders hebben in elk geval vaak de volgende goede gewoontes.

Goede gewoonten

Welke kun jij al afstrepen?

1. Ze luisteren naar hun hart

Tuurlijk, de wereld is vol met boeken, opa’s en oma’s en vooral andere ouders die altijd weten hoe het beter moet. Maar wie is er de ouder van jouw kind? Jij toch zeker? Jij weet in je hart wel wat het beste is voor je kind. Laat je niet van de wijs brengen door goedbedoelde adviezen. Knik netjes, bedank voor de raad, neem eruit mee wat je kunt gebruiken en doe lekker niks met de rest.

2. Ze zetten me-time in hun agenda

Moeder zijn is een 24/7 bezigheid. Dat is soms best pittig en daarom is het belangrijk dat je ook tijd voor jezelf maakt, juist om die gelukkige moeder te blijven. Vergeet vooral niet wat jíj leuk vindt naast moeder zijn en maak daar bewust uren in je agenda voor vrij, want het regelt zich vaak niet spontaan.

3. Ze zijn er écht bij

Als je kind straks twintig is, denk je dan dat je nog weet hoe ge-wel-dig grappig dat kattenfilmpje was dat je op je telefoon zat te kijken toen hij zo lief in de zandbak speelde? Duh, nee. Maar al te vaak stroomt tijd door een onzichtbaar doucheputje van bijvoorbeeld social media weg. Tijd met je kind is tijd met je kind. Zorg dat je er écht bij bent, niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

4. Ze knuffelen

Knuffelen maakt het bindingshormoon oxytocine vrij en geeft je kind het gevoel dat hij geliefd is. Is je kind niet zo’n knuffelaar? Zeg het gewoon, hoeveel je om hem geeft. Want dat kan natuurlijk altijd!

5. Ze duiken in de belevingswereld van hun kind

‘Schaduw is niet eng!’ Ho, ho, de wereld van je kind ziet er heel anders uit. Hij maakt veel dingen voor het eerst mee. Door in zijn belevingswereld te duiken, leer je je kind beter kennen en bedenk je samen nieuwe mogelijkheden (‘Kijk eens wat voor léuke dingen je allemaal met een schaduw kunt doen? Je kunt een konijn maken op de muur!’) waardoor je kind zich nog beter begrepen voelt, iets wat jullie band alleen maar ten goede komt.

6. Ze hebben kleine familierituelen

Familierituelen, hoe klein ook, zorgen dat jullie je verbonden voelen als gezin. Dus voer vooral een zaterdagochtendontbijtopbed in, of een elkeavonddansje. Oh, en niet echt een ritueel, maar wel iets wat je erin moet houden: probeer samen te eten ‘s avonds. Vaak komen de beste gesprekken aan de keukentafel op gang.

Zo prop je sporten in een overvolle agenda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen