Welke achternaam krijgt het kind? ‘Hij heeft het recht niet om het kind op zijn naam te willen’

Ouderschap Wilma Groothuis 15 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Alina (36). Het dilemma luidde: “Zal ik ons kind mijn achternaam, een dubbele of die van mijn vriend geven?” Hier hadden tweehonderd Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Welke achternaam?

“Vanaf de eerste dag van mijn zwangerschap ging mijn vriend er vanuit dat ons kind zijn achternaam zou krijgen. Ik daarentegen vind het veel makkelijker als onze baby mijn achternaam krijgt. Ik zag een tijdje terug in het nieuws dat een dubbele achternaam nu ook mogelijk is. Ik vond dat ook een goede optie, want zo zou ons kind allebei onze achternamen krijgen. Mijn vriend was het daar alleen niet mee eens. Zal ik naar mezelf luisteren of toch voor een dubbele of die van mijn vriend kiezen?”

Meningen van Famme-lezers

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Alina (36) haar dilemma: “Zal ik ons kind mijn achternaam, een dubbele of die van mijn vriend geven?”

Totaal niet traditioneel

Annelieke – “Als hij zo traditioneel is, kan hij of met je trouwen, van oudsher krijgt een kind binnen een huwelijk de naam van de vader, of de situatie laten zoals hij is. Van oudsher krijgen kinderen geboren buiten een huwelijk de achternaam van de moeder. Pas in de jaren 80 of 90 is het veranderd dat kinderen buiten een huwelijk geboren ook de achternaam van vader krijgen. Heel erg nieuwetijds en totaal niet traditioneel. Sowieso ben jij als moeder degene die beslist over de achternaam. Zonder jouw handtekening gebeurt er toch niks. Denk er dus vooral rustig over na en volg je gevoel.”

Alleen in het weekend?

Renee – “Als hij er echt voor wilt gaan, dan hoop ik dat hij je binnenkort ten huwelijk vraagt en dat jullie samen gaan wonen. Wat is dat nou voor ongein? Beetje alleen in het weekend de papa willen uithangen?”

Nu ook echtgenoot van

Joke – “In het paspoort van de getrouwde vrouw staat ‘echtgenote van…’ Bij de man staat er niks! Dit kun je nu gelukkig veranderen en dan wordt er in het paspoort van de man ook vermeldt dat hij echtgenoot is van. Het gevolg is wel dat je ook elkaars beide achternamen gaat dragen. Wij vonden dit juist wel fijn, ook in het kader van gelijkheid.”

Je bent allebei de ouder

Sandy – “Ik wilde ons kind onze beide achternamen geven, maar dat was nog niet mogelijk. Volgend jaar plak ik mijn achternaam erbij aan. Ik vind het een mooi iets, de naam van beide ouders doorgeven. Je bent tenslotte allebei de ouder.”

Probleem in de communicatie

Léon – “‘Wat zal IK doen?’ En dat terwijl je in een relatie zit en alles bespreekbaar moet kunnen maken. Daarbij, het is ook zijn kind en je zal het niet leuk vinden, maar ook hij heeft zeggenschap hierover. Het lijkt mij vooral een probleem in de communicatie met elkaar. In plaats van ‘Ik wil dit’ en ‘Ik wil dit’, eens met elkaar gaan zitten en uitleggen waarom je neigt naar wat jij wil en vice versa, zodat je elkaar daadwerkelijk begrijpt.”

Hij heeft niet het recht

Pascale – “Als het kind bij mama woont en papa gaat er alleen maar zo nu en dan heen, heeft hij zelfs niet het recht om het kind op zijn naam te willen.”

Iets van jezelf meegeven

Jamie – “Ik vond het een mooi idee dat we allebei iets van onszelf konden meegeven. Ik heb de kleine mogen dragen en laten groeien en mijn vriend mag zijn achternaam doorgeven. Gelukkig wordt het steeds makkelijker dat een ieder kan doen waar hij of zij zich goed bij voelt!”

Extra factoren meerekenen

Pandora – “Je kan extra factoren meerekenen. Welke achternaam klinkt het mooiste bij de voornaam die jullie willen? Welke achternaam is het zeldzaamste? Welke achternaam heeft geen rare spelling, waardoor je hem elke keer moet spellen?”

Scheelt een hoop geregel

Leonie – “Als je nu al twijfelt, zou ik je eigen achternaam doen en hem ook geen gezag geven. Dat scheelt een hoop geregel. Wij kenden elkaar ook niet heel lang, ik heb er toen niet over nagedacht. Het kind kreeg gewoon zijn achternaam en het gezag, onze relatie was verder prima. Na drie jaar gingen we uit elkaar en is hij één keer in de twee weken een weekendvader. Had ik het kunnen terugdraaien, had ik dat gedaan. Wat een gedoe allemaal.”

Stukje respect geven

San – “Door je kind de achternaam van je vriend te geven, geef je ook een stukje respect aan hem. Een stukje verbinding waarmee je zegt: ‘Jij bent de vader’. En als je gaat trouwen hebben jullie gelijk alle drie dezelfde achternaam.”

Déze beslissing zorgt bij ruim kwart van aanstaande ouders voor discussie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme