Er zijn 3 soorten lachen: en dit kun je ermee voor elkaar krijgen

Body Rachelle Abbas 2 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Een vriendelijk lachje, terwijl je iets helemaal niet grappig vindt. Lachen voor de foto, lachen als begroeting: we lachen met zijn allen heel wat af. Bij sommigen lijkt zo’n geforceerd lachje nog heel echt, terwijl anderen eerder lachen als een boer met kiespijn. Wat betekent de manier waarop je lacht eigenlijk?

De functie van lachen

Lachen heeft vooral een sociale functie: het is een (sociale) beloning die zorgt voor een makkelijke verbinding met anderen. En zeg nou eerlijk, als je in de kroeg staat stap je sneller op iemand af die een happy vibe uitstraalt, dan iemand die maar verveelt voor zich uit zit te staren. Je kunt lachen dus gerust zien als een communicatiemiddel an sich.

Wat zegt een lach?

Toch lachen we ook op momenten dat er eigenlijk niks te lachen valt. Zo lachen we om andere (negatieve) gevoelens te verbergen, of uit ongemak. Volgens Psychology Today heeft lachen in totaal drie functies: affectie tonen, positieve feedback geven en dominantie uitstralen. Bij deze drie functies, horen ook drie verschillende soorten glimlachen:

Zo is er de ‘beloningslach‘. Deze lach wordt voornamelijk gegeven als je iemand positieve feedback wilt geven. Deze lach ziet er als volgt uit: trek je lippen omhoog, waardoor kleine kuiltjes ontstaan aan de zijkanten van je mond. Meestal worden de wenkbrauwen bij deze lach ook iets hoger gelift. Herken je hem al?

LEES OOK: Je zou altijd om de grapjes van je kind moeten lachen, en dit is waarom

Dan hebben we nog de harmonieuze lach, die wordt vaak gebruik om affiniteit te communiceren. Bijvoorbeeld uit vriendschap, of wanneer je iemand leuk vindt. Je drukt je lippen op elkaar, waarbij je dus weer kuiltjes krijgt aan de zijkant van je mond.

Als je iets voor elkaar wilt krijgen moet je de dominante lach inzetten. Deze lach ziet er zo uit: je bovenlip gaat omhoog, je wangen duw je ook omhoog en je oogleden komen wat hoger te staan. Deze lach wordt gebruikt (of kan dus goed van pas komen) als je voor jezelf moet opkomen.

LEES OOK: Haha! Volgens onderzoek lachen baby’s net als chimpansees

Ons advies: probeer de drie soorten eens uit. Wij deden het op de redactie en zijn er over uit dat we allemaal beter gewoon kunnen blijven lachen zoals we het al deden. Wat ons betreft kun je het beste gaan voor een lach met je mond open, dat zal ervoor zorgen dat je minder snel een boer-met-kiespijn-situatie creëert (of dat je bij de ander het idee wekt dat je toch wel erg nodig moet poepen). Thank us later.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme