Anoniem: ‘De gokverslaving van mijn man heeft voor torenhoge schulden en een gevangenisstraf gezorgd…’

Persoonlijk Eva ten Wolde 2 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

De basis van een goede relatie is vertrouwen. Dat is voor veel stellen de gouden regel. Als je 15 jaar getrouwd bent, zou je denken dat dit wel goed zit. Totdat je erachter komt dat je man zich al jarenlang diep in de schulden én problemen werkt door zijn ernstige gokverslaving…

Hoe een ernstige gokverslaving een heel leven volledig op de kop kan zetten…

Toen mijn man en ik elkaar ontmoetten waren we beide 23 jaar oud. We zijn binnen anderhalf jaar in het huwelijksbootje gestapt, want we waren smoorverliefd. We kochten een mooie woning waar genoeg ruimte was voor een aantal koters, en zo geschiedde… Ons leven werd al snel verrijkt met onze dochter én tweelingjongens.

Mijn man had een goede baan als accountant bij een groot kantoor en ik werkte als secretaresse bij de gemeente. Na de komst van de tweeling, hebben we besloten dat ik ‘full-time moeder’ zou worden. Dit kon eigenlijk niet anders met de zorg voor twee baby’s en een veeleisende kleuter.

Ik heb de financiën vanaf dat moment volledig overgelaten aan mijn man. Ik zorgde voor het gezin en mijn man onderhield het gezin. We hadden geen gezamenlijke rekening, maar beide onze eigen rekening. Mijn man betaalde alle rekeningen en maakte daarnaast iedere maand huishoudgeld over naar mijn rekening.

Mijn man maakte steeds meer promotie op zijn werk. Zijn brutosalaris was op een gegeven moment €75.000,- per jaar. We hadden genoeg geld, maar we liepen hier nooit mee te koop. We hadden niet per se behoefte aan dure merkkleding en luxe, exotische vakanties.

Zorgen om banen en geld

Ik maakte me nooit druk om geldzaken. We hoefden nooit de eindjes aan elkaar te knopen en mijn man had een flink spaarpotje, naar zijn zeggen… De paniek begon echter toe te slaan toen mijn man met het nieuws kwam dat zijn contract niet werd verlengd.

Op dat moment ging de cv-ketel ook stuk, maar er was tot mijn grote verbazing geen geld om een nieuwe aan te schaffen… Ik was ervan overtuigd dat we genoeg spaargeld hadden, maar volgens mijn man was al het geld naar de hypotheek en vaste lasten gegaan.

Het was een opluchting toen mijn man een nieuwe baan als accountant vond. Ik had er al het vertrouwen in dat hij de zaken weer op orde zou krijgen. Mijn man moest doordeweeks veel reizen voor zijn werk. Hij kwam alleen in het weekend thuis. Ik vond dit geen probleem, want ik was allang al blij dat hij weer aan de bak kon gaan.

Het moment van de waarheid

Op een avond vertelde mijn man mij dat hij de volgende ochtend naar de rechtbank moest. Om het bedrijf waar hij werkte te vertegenwoordigen. Het was volgens hem niets om je zorgen over te maken. Hij zou aan het einde van de ochtend weer terug zijn, maar dat gebeurde niet…

Aan het begin van de avond ging de telefoon. De enige woorden vanaf de andere kant van de lijn waren: ‘Mevrouw, uw man heeft een strafbaar feit gepleegd. Hij wordt op dit moment overgebracht naar de gevangenis.’ Mijn hart stond op dat moment eventjes stil. Ik had duizenden vragen, maar de man hing de telefoon direct op. Ik wist niet eens wát mijn echtgenoot had gedaan waardoor hij plotseling in de bak belandde…

In de loop van de week werd duidelijk wat de vader van mijn kinderen had uitgespookt. Mijn man had diefstal en fraude gepleegd. Hij had geld van de klanten van zijn werkgever gestolen. En niet zo’n beetje ook… Hij had zo’n €65.000,- gestolen!

Waarvoor? Om zijn torenhoge gokschulden af te betalen. Als mijn man doordeweeks weg was voor zijn werk, was hij iedere avond online aan het gokken. Een verslaving waar ik niets, maar dan ook niets, van wist.

De aangerichte schade

Mijn wereld stortte in elkaar. Wie was de man die deze puinhoop had veroorzaakt? Ik kende hem niet. Mijn man had niet alleen zijn leven verpest, maar ook het leven van zijn gezin. Ik heb wekenlang geen oog dichtgedaan, want ik was druk bezig met het uitzoeken van deze chaos. Hoe slecht waren we er écht aan toe?

Het bleek dat mijn man het zo bont had gemaakt dat ons huis bijna verkocht moest worden door de bank. We konden hier nog nèt aan onderuit komen. Er waren oneindige belastingschulden en betalingsachterstanden van de vaste lasten. En dan heb je het nog niet eens gehad over de creditcard- en afbetalingsschulden…

De totale schade was ongeveer €250.000,-… Op de rekening van mijn man waren honderden bankafschriften van verschillende goksites te vinden. Op één afschrift was te zien dat mijn man zijn maandsalaris binnen vijf dagen had verbrast aan gokspelletjes.

Vergeven, maar niet per se vergeten

Het is nu een aantal jaren geleden. Er zijn veel huwelijken die stranden als een gokverslaving aan het licht komt, maar ik kon mijn man niet verlaten. Mijn kinderen hadden genoeg meegemaakt. De scheiding van hun ouders hoefde daar niet óók nog bovenop te komen.

En daarnaast geloofde ik er in dat mijn man diep van binnen nog steeds de vent was waar ik ooit mijn ja-woord aan heb gegeven. Ik zal de schade die mijn man heeft aangericht niet snel vergeten, maar wél vergeven. Ik houd me aan mijn woord: in voor- en tegenspoed.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme