Haargroei bij je baby: dit is wat je moet weten

Kinderen Marleen Staal 20 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Sommige kleine spruiten komen ter wereld met een vollere haarbos dan Kim Kardashian. Ook als jouw kleine nog kaal is, is het goed om te weten hoe dat nou eigenlijk zit met die haargroei. Het groeit vanzelf, maar de mate waarin en hoeveel heeft te maken met allerlei factoren.

Haargroei baby

Uiteraard speelt erfelijkheid een grote rol in de hoeveelheid en het type haar dat zich bij je baby ontwikkelt. En het bepaald ook hoe snel het zal groeien. Als jij dun haar hebt dat amper groeit, zal het hoogstwaarschijnlijk bij jouw kleintje ook het geval zijn. Helemaal als jijzelf vroeger ook een kale baby was.

Geen zorgen hoor, jouw baby is niet de enige, een derde van alle kleine kindjes blijven kaal tot de twaalfde maand. Vanaf dan zul je waarschijnlijk de eerste minihaartjes spotten.

Verandering

Is jouw mini-me geboren met een enorme pluk haar, maar valt het langzaam uit? Ook dit is niet iets om je zorgen over te maken. Het haar van je baby tot wanneer het een peuter is kan enorm verschillen. Dat heeft te maken met schommelingen van hormonen zo rond de 2e en 3e maand.

Het babyhaar maakt plaats voor ‘nieuwe’ lokken die je kind zal houden tot de puberteit. Kleur, dikheid, krullen of steil: tot de tienerjaren zal dit ongeveer hetzelfde blijven. En dan – wederom door de hormonen – kan het allemaal weer opnieuw veranderen.

Controleer de hoofdhuid

Maak je je zorgen of jouw kale kanjer ooit wel haar gaat krijgen, omdat je bang bent dat er iets ergs is? Controleer de hoofdhuid van je baby regelmatig op veranderingen. Baby’s kunnen last hebben van berg (een onschuldige, maar vervelende huidaandoening bij baby’s) en peuters kunnen een jeukerige hoofdhuid of luizen hebben en zelfs hun haren eruit trekken. Allemaal dingen waarover je je niet direct zorgen hoeft te maken.

Als het hoofdhuidje van je baby rood en geïrriteerd eruit ziet, er vocht uit komt of er korstjes op zitten, dan is het raadzaam om naar de dokter te gaan.

Skip de babyshampoo

Haarproducten speciaal voor baby’s kunnen ontzettend lekker ruiken (Zwitsal = life dat snappen we), maar wees voorzichtig met het verzorgen en stylen van het haar van de baby. In het begin is milde zeep meer dan voldoende. Als je later ook druk in de weer gaat met haarspeldjes en elastiekjes, let extra op. Het haar kan op deze plekken op het hoofd gaan uitvallen als je dit te vaak doet.

Ga naar de dokter als…

Is baby opgegroeid tot een happy en harige tweejarige peuter? Dan verloopt alles zoals het zou moeten. Heeft jouw kleintje dan nog steeds geen of erg weinig haar? Of valt het nog steeds uit? Ga dan eens langs de huisarts om te zien wat er aan de hand kan zijn.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme