Had ik maar nooit… ‘Gekozen om huismoeder te worden’

Persoonlijk Vera Guldemeester 25 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Clarissa (35). Clarissa heeft spijt dat ze gekozen heeft om huismoeder te worden.

“Negen jaar geleden werd ik voor de eerste keer zwanger. Op dat moment werkte ik bij een leuk reclamebedrijf, waar ik eigenlijk helemaal niet weg wilde. Helaas werd door mijn zwangerschap mijn tijdelijke contract niet verlengd. Ik vond het jammer, maar ik vond het ook fijn om er echt voor onze baby te kunnen zijn. In goed overleg met mijn vriend, werd ik huismoeder.

Huismoeder worden

“Ook al miste ik mijn werk, ik vond het heerlijk om bij mijn zoontje te kunnen zijn. Ik was er altijd en miste niets van hem. Ik zei vaak tegen mijn vriend dat huismoeder zijn veel drukker was dan het hebben van een fulltime baan. Dat was écht zo. Voeden, verschonen, het huishouden, koken, alles deed ik alleen, maar wel met veel plezier.

Tweede zwangerschap

Na twee jaar werd ik weer zwanger. Dit keer werd het een tweeling. Ik moest even slikken toen ik dat hoorde, want hoe ging ik drie kinderen grotendeels in mijn eentje verzorgen? Maar ook dat lukte goed. Doordat ik alles nog wist uit de babytijd van mijn oudste zoon, had ik veel minder stress met de tweeling. Het enige wat ik heftig vond, was dat we niet veel buiten kwamen. In mijn eentje met drie kinderen naar buiten, dat zag ik niet zitten.

Ongelukje

Toen de tweeling twee jaar was, hadden we besloten dat ons gezin compleet was. Helaas dacht het universum daar anders over, want een maand na die uitspraak bleek ik weer zwanger te zijn. We hebben even getwijfeld of we het wel moesten houden, maar we zeiden al snel tegen elkaar dat we er maar gewoon voor moesten gaan.

Drukke boel thuis

Met vier zoons in huis was het alles behalve rustig. Het was zo druk, dat ik er steeds vaker aan dacht om weer aan het werk te gaan. Alleen huismoeder zijn, bleek toch niets voor mij. Ik wilde ook iets voor mezelf. Ik besloot het er nog niet met mijn vriend over te hebben, want de jongste was pas een paar maanden. Op het moment dat de jongste een jaar was, nu twee jaar terug, ging ik het gesprek met mijn vriend aan. Hij vertelde dat hij achter mij stond en we qua opvang wel iets zouden regelen.

Weer solliciteren

Inmiddels heb ik al twee jaar lang op diverse functies gesolliciteerd, maar het grote gat van negen jaar op mijn cv blijkt een groot probleem te zijn. Natuurlijk kan ik bij de supermarkt of in een kledingwinkel gaan werken, maar dat wil ik niet. Ik wil weer bij een reclamebureau werken, daarvoor heb ik geleerd en in die branche heb ik het voordat ik huismoeder werd erg leuk gehad.

Spijt dat ik huismoeder ben geworden

Ik krijg steeds meer spijt dat ik gekozen heb om huismoeder te worden. Als ik dat niet was geworden, had ik geen gat op mijn cv en was ik waarschijnlijk zo aangenomen. Er zijn namelijk functies genoeg, maar niemand zit op mij te wachten. Ik merk dat ik gefrustreerd raak, omdat het niet lukt. Dat reageer ik soms af op mijn kinderen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hopelijk krijg ik binnenkort een kans, want als ik weer werk dan weet ik zeker dat ik een leukere moeder zal zijn.”

Heb je slecht geslapen vannacht? Dat ligt misschien wel aan de maanstand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen