Had ik maar nooit… ‘Gekozen om in gemeenschap van goederen te trouwen’

Persoonlijk Vera Guldemeester 27 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Emily (36). Emily heeft spijt dat ze heeft gekozen om in gemeenschap van goederen te trouwen.

Enorm verliefd

Op het moment dat ik Casper op mijn 25ste tijdens het uitgaan tegenkwam, wist ik niet wat ik zag. Met zijn felblauwe ogen en mooie donkere haar wist hij mij in korte tijd in te palmen. Het duurde uiteindelijk nog een paar maanden tot we een officiële relatie hadden, maar vanaf toen ging alles razendsnel.

Na vier jaar waren we ouders geworden van een meisjestweeling. Ik was ondanks de korte nachten enorm gelukkig. Op de eerste verjaardag van onze dochters werd ik in het bijzijn van al onze familieleden door Casper ten huwelijk gevraagd. Hij was de man van mijn dromen, dus ik zei direct ja.

Gemeenschap van goederen

We waren verliefd en wilden alles met elkaar delen, in goede en in slechte tijden. Daarom hebben wij op dat moment besloten om in gemeenschap van goederen te trouwen. Mijn moeder zei, toen ze daarachter kwam, dat ze het niet zo’n slim idee vond. Ze had namelijk bij een vriendin van dichtbij gezien dat dit niet altijd positief uit hoefde te pakken. Zij bleef namelijk na haar huwelijk achter met enorme schulden. Ik vond het lullig voor die vriendin, maar ik wist zeker dat dat mij niet zou overkomen.

We trouwden op een zonnige dag in augustus in een klein kasteeltje in het midden van het land. Iedereen zag er fantastisch uit. Het moment dat onze dochters de ringen kwamen brengen was echt een geluksmoment. We zouden voor altijd met zijn vieren zijn. Het was een prachtige dag.

Eerste haarscheurtjes

Na drie jaar huwelijk merkte ik de eerste haarscheurtjes. Casper deed soms erg bot en was daarnaast nog maar weinig thuis. Hij had het erg druk op zijn werk, zei hij. Ik wist dat zijn werk belangrijk was, dus ik gaf hem de ruimte. Ook probeerde ik hem in de weekenden te ontlasten, zodat hij goed zijn rust kon pakken. In die periode zagen we elkaar niet veel.

We leefden steeds meer langs elkaar heen. Tijd samen hadden we niet meer. Ik zorgde voor de meiden en Casper was voornamelijk aan het werk. Was hij daar niet, dan was hij in de sportschool te vinden. Ik voelde me steeds eenzamer worden, maar ik wilde niet klagen.

Vreemdgaan

Op een dag kwam Casper thuis en vertelde mij met tranen in zijn ogen dat hij wilde scheiden. Het kwam voor mij totaal onverwachts. Ik wist dat we elkaar de laatste tijd wat minder hadden gezien, maar dat kwam door de drukte op zijn werk. Toen hij mij vertelde dat dat gelogen was, brak mijn hart. Hij bleek al maanden vreemd te gaan met een collega. Zij waren verliefd op elkaar geworden en zij had hem uiteindelijk onder druk gezet. Of hij zou het mij vertellen of zij zou het doen. Hij moest dus wel tussen ons kiezen.

Casper huilde en vertelde mij dat hij voor haar had gekozen. Hij pakte binnen tien minuten zijn kleding en andere belangrijke spullen. Ik zat beneden huilend op de bank. Ik kon niet geloven dat hij mij zou verlaten.

Schulden

De scheiding van Casper bleek uiteindelijk nog niet eens het ergste te zijn. Het ergste was dat hij voor duizenden euro’s schulden had gemaakt. Op diverse creditcards had hij hoge schulden. Ik had nergens weet van, want hij deed altijd de administratie. Het was een enorme shock voor mij. Inmiddels ben ik nu al twee jaar keihard aan het werk om de door hem gemaakte schulden af te betalen.

Het ergste vind ik dat ik mijn dochters niets kan geven: geen mooie nieuwe kleding, geen nieuwe fiets, geen vakantie. Daarnaast kunnen ze ook niet op hockeyles, iets wat ze erg graag willen. Ik moet nu nog twee jaar bikkelen, waarna ik hopelijk schuldenvrij ben. Dan begint ons nieuwe leven pas echt. En mijn ex? Die laat helemaal niets meer van zich horen. Via een gezamenlijke vriendin heb ik gehoord dat hij het goed heeft getroffen met zijn nieuwe liefde. Zij was blijkbaar zo gul en verliefd op hem, dat zij zijn deel van de schulden heeft afbetaald. Ooit zal karma hem terugpakken, ik weet het zeker.”

Deze 5 moeders kregen niet op tijd een plek bij de kinderopvang

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme