Mijn kind wil alleen maar snoepjes eten, wat kan ik doen? Voedingsdeskundige Merel geeft antwoord

Eten Laura Saija 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

In de rubriek Voedingsperikelen beantwoordt voedingsdeskundige Merel Hoftijzer elke keer een andere vraag van een Famme-lezeres. Deze week vroeg Christel (36) hoe ze haar kind die alleen snoepjes wil eten, gezond kan laten eten.

“Lois at als dreumes vrijwel alles, maar sinds ik haar een paar keer snoep heb gegeven blijft ze er maar om zeuren. Nu ze 2,5 jaar oud is, weigert ze bijna al het gezonde eten dat ik aanbied”, vertelt Christel.

Snoep eten

Volgens voedingsdeskundige Merel Hoftijzer, oprichter van het platform Voor de Kleine Eters, is het vervelend als je kind alleen maar snoepjes wil eten. “Sommige dreumesen en peuters hebben altijd honger, vooral tijdens een groeispurt. Een vast eetritme is goed voor je kind. Kinderen houden van structuur en ritme helpt ze om te begrijpen wat ze kunnen verwachten en wanneer.”

“Het kan lastig zijn om een kind uit te leggen dat hij over een half uur iets kan eten”, vertelt Hoftijzer. “Op zo’n moment kun je bijvoorbeeld uitleggen dat ze eerst even moeten spelen of dat jullie eerst boodschappen gaan doen en daarna eten. Als je kind ouder is, kunnen dagritmekaarten helpen.”

Voldoende eten

“Zorg ervoor dat er voldoende eten beschikbaar is tijdens maaltijden en tussendoortjes die je aanbiedt. Het kan zijn dat je kind meer eten nodig heeft dan je denkt dus het is belangrijk om goed te letten op hun honger- en verzadigingsgevoel. Dat betekent stoppen met eten als ze genoeg hebben gehad, maar als ze meer nodig hebben dan mag dat ook.”

Volgens Hoftijzer is het belangrijk om voldoende gezonde tussendoortje aan te bieden, maar probeer koekjes en ongezondere snacks niet helemaal uit te bannen. “Het is belangrijk om niet te doen alsof koekjes en snoepjes ‘slecht’ zijn. Dan kan het iets groots worden en een emotionele lading geven. Het is oké om af en toe wat ongezonds te eten, maar probeer voornamelijk gezonde fruit- en groentesnacks. Beloon of straf je kind ook niet met koekjes en snoep.”

Grenzen stellen

Een tip die Hoftijzer alle ouders mee wil geven: “Onthoud altijd dat jij als ouder bepaalt wat er op tafel komt en wanneer. Je kind mag zelf bepalen hoeveel hij van iets eet. Als je bijvoorbeeld een stuk fruit aanbiedt als ochtendtussendoortje en je kind weigert dit te eten, is dat prima.

Als je kind vervolgens gaat huilen omdat het snoep wil, is dat lastig voor kind en ouder. Het is fijn om een kind dan te troosten. Grenzen stellen is ook belangrijk. Het is goed om je kind te leren dat ouders er zijn om hen te begeleiden. Kinderen vinden het uiteindelijk fijn om gestuurd te worden en hebben die sturing ook echt nodig van ouders.”

Yummy: dit zijn de 5 lekkerste gezonde snoepjes uit de supermarkt voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme