Had ik maar nooit… ‘Mijn peuter zoveel snoep laten eten’

Persoonlijk Vera Guldemeester 19 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Annebel (31). Annebel heeft spijt dat ze haar peuter zoveel snoep heeft laten eten.

“Ik had mij vroeger voorgenomen dat mijn kind nooit een snoepje zou krijgen. Daar ben ik sinds ik moeder ben al snel van teruggekomen. Vanaf het moment dat mijn dochter dingen kon begrijpen, zette ik snoep maar al te graag in als ‘chantagemiddel’. Ik vertelde dat ze een snoepje kreeg als ze zou stoppen met huilen of ik zei dat ze een snoepje kreeg als ze netjes vanuit de speeltuin naar huis zou meelopen. Ook gaf ik haar een snoepje als ze even rustig moest blijven zitten.

Veel snoep

Mijn dochter was slim. Ze was zelfs zo slim dat ze op een geven moment een snoepje vroeg en zei dat ze dan rustig zou blijven zitten, of niet zou huilen. En het erge was dat ik dat nog gaf ook. Je snapt het al: er zijn in de afgelopen tijd heel veel snoepjes doorheen gegaan. Ik raakte soms zelfs in paniek als ik even geen snoepje kon vinden in mijn tas of jaszak. Natuurlijk poetste ik haar tanden goed, voor zover dat kon bij een beweeglijke peuter, maar toch zag ik twee maanden geleden een aantal bruine vlekjes op diverse melktanden. Ik besloot, met veel schaamte, de tandarts te bellen.

Eerste controle bij tandarts

Een week later konden we bij de tandarts terecht voor haar eerste controle. De tandarts was, bij het zien van haar gebit, alles behalve blij. Toen hij vroeg of ze veel snoep at, kon ik alleen maar met de billen bloot gaan. In totaal had mijn peuter vier gaatjes en twee beginnende gaatjes. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Waarom had ik mijn kind zoveel snoep laten eten?

Gaatjes vullen

De gaatjes werden, over drie afspraken verdeeld, gevuld bij een speciale kindertandarts. Daar werden alle toeters en bellen uit de kast gehaald om het ook maar een beetje ‘leuk’ te maken. Al met al duurde het lang, want mijn peuter van drie jaar zette het regelmatig op een gillen. Wat was ik opgelucht toen alle gaatjes waren gevuld.

Geen snoep meer

Vanaf het moment van de eerste controle bij de tandarts, heeft mijn dochter geen snoep meer gekregen. Ze vraagt er nog vaak om, soms smeekt of huilt ze er zelfs om. Het is erg vervelend en ik zou op bepaalde momenten het liefst weer snoep inzetten als ‘chantagemiddel’, maar dat moet ik niet meer doen. Gelukkig is het nog haar melkgebit, maar wat als het haar grote tanden al waren geweest? Dan was het allemaal nog veel erger. Ik kan met grote zekerheid zeggen dat ik veel spijt heb van de hoeveelheid snoep die ik mijn kind heb gegeven. Voortaan denk ik wel drie keer na als ik een snoepje aan haar geef.”

40 x de leukste babynamen geïnspireerd op de jaren ’40

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen