Had ik maar nooit…  ‘Zo’n lange vliegreis met mijn drie kinderen gemaakt’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Loretta (35). Loretta heeft spijt dat ze zo’n lange vliegreis met haar drie kinderen heeft gemaakt.

“Bali stond al jaren hoog op mijn lijstje. Helaas was het voordat we kinderen kregen financieel niet haalbaar om daarheen te vliegen. Vlak na de geboorte van ons derde kind, maakten mijn man Louis en ik de afspraak om als de jongste twee was naar Bali te vliegen.

Lange voorpret

Twee jaar lang hadden we de grootste voorpret. We spaarden veel, boekten op tijd onze tickets en bekeken de mooiste villa’s om te huren. Omdat het een lange reis zou worden, vooral voor de kinderen, vonden we het niet meer dan logisch om een maand op het eiland te blijven. Op die manier konden we ons als gezin ook helemaal onderdompelen in de cultuur en het relaxte leven.

Stress om lange vliegreis

Voordat we het wisten was het bijna zover. Een maand van te voren kreeg ik opeens last van stress. Niet van het gedeelte van de vakantie, maar vooral de reis. Twaalf uur, en een overstap van drie uur en daarna nog twee uur vliegen met drie jongen kinderen van twee, drie en zes jaar, dat zou vast geen pretje worden. Ik had daarom een grote tas vol met lekker eten, spelletjes en ander speelgoed gemaakt. Dan moest het wel goed gaan, toch?

Heftige heenreis

We waren nog geen uur in de lucht of de eerste begon al te gillen. Mijn jongste zat middenin zijn terror peuterfase en lag binnen de kortste keren in het gangpad te stampen. Niet veel later begon onze middelste zich ook te vervelen en zette het op een huilen. Ieder kwartier was het wel raak. Alleen onze oudste hield zich gelukkig rustig. We kregen zelfs van onze voor- en achterburen de vraag of de kinderen batterijen hadden die we eruit konden halen. Het zweet stond op mijn voorhoofd, twaalf uur lang. Ook tijdens de tweede vlucht waren de kinderen alleen maar aan het gillen en huilen. Dit nooit meer, zei ik toen al tegen mijn man.

Vakantie op Bali

Op Bali was het fantastisch, al had ik wel een week de tijd nodig om bij te komen van die dramatische heenreis. Door wat er allemaal gebeurde, maakte ik me een week voordat de terugreis begon al zorgen. Zou het nu beter gaan? Louis zei telkens dat het een nachtvlucht zou zijn, dus dan zouden de kinderen echt wel slapen. Ik probeerde mijn stress opzij te zetten en van de laatste dagen te genieten.

Verschrikkelijke terugreis

De terugreis was eigenlijk nog erger dan de heenreis. Alle mensen om ons heen hebben, dankzij onze drie kinderen geen oog dichtgedaan. Zelfs de oudste kon niet slapen en begon na twee uur vervelend te doen. We kwamen allemaal kapot aan in Nederland. Louis en ik zeiden direct tegen elkaar: we gaan nooit meer zo’n lange vliegreis maken. De volgende keer vliegen we maximaal twee uur ergens naartoe om vakantie te vieren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme