Dit is wat je handdruk zegt over wie je bent en hoe je je voelt

Persoonlijk Lizette van Loenen 3 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoor je wel eens van mensen dat je een stevige of juist een heel slap handje geeft? Grote kans dat dit in verband staat met je karaktereigenschappen of de manier waarop je je op dat moment voelt. Eén ding is zeker, er gaat meer schuil achter een handdruk dan je misschien denkt.

De geschiedenis van de handdruk gaat duizenden jaren terug. Het is een gebaar van vrede tussen tegenstanders, als symbool voor vrede en nader tot elkaar komen. Het op en neer schudden van de ineengeslagen handen liet vroeger zien dat er ook geen messen of andere gevaarlijke wapens in je mouw zaten. Tegenwoordig is het alleen nog maar een -vaak eerste- vorm van begroeten, waar verder geen achterliggende gedachte achter zit. Hoewel, het zegt dus toch meer over je dan je denkt.

1. De stevige handdruk

Een ferme handdruk laat volgens Amerikaans lichaamstaal-expert Lillian Glass zien dat je bereid bent de competitie aan te gaan met iemand. Je bent daadkrachtig en bereid om veel van jezelf te geven.

2. Het slappe handje

Niemand hoopt eigenlijk dat-ie een slap handje geeft, omdat het een teken van letterlijke zwakte impliceert. Volgens Lillian is dit echter niet meteen het geval. Mensen die een slap handje geven hebben eerder een gebrek aan interesse in de persoon die zij de hand schudden.

3. De politieke handdruk

Als degene wie je de hand schudt zijn of haar hand bovenop jullie ineengeslagen handen legt, is dat een teken van sympathie. Volgens Glass is het niet de bedoeling van degene die de hand bovenop heeft liggen om de ander te domineren, maar juist om te laten blijken dat hij of zij je aardig vindt. Helemáál als diegene ook je elleboog vastpakt tijdens het handen schudden.

LEES OOK: Yes! Linkshandigen zijn getalenteerder dan rechtshandigen

4. De snelle handdruk

Neemt iemand weinig tijd om je de hand te schudden, grote kans dat diegene erg nerveus is. Ook voelt deze persoon zich niet op zijn gemak, en wil daarom snel van elke vorm van contact af zijn. Volgens Lillian laat het ook zien dat degene van wie je een snelle hand krijgt niet echt wil zijn waar hij is, wat de ontvanger van die hand onzeker kan maken.

5. De wegkijker

Als je iemand de hand schudt, is het beleefd om diegene op z’n minst aan te kijken. De mensen die dit niet doen maken de situatie vaak awkward, waardoor de ander zich ongemakkelijk voelt. Het wegkijken komt volgens Lillian vaak voor in combinatie met de snelle handdruk.

6. De iets te lange handdruk

De situatie wordt ook awkward als degene die je een hand geeft dat net iets te lang doet. Lillian zegt dat dit een vorm van wanhoop is, in combinatie met onzekerheid. Diegene denkt heel erg na over hoe hij overkomt, en is zich bewust van zichzelf. Wil je niet desperate overkomen, zorg dan dat je iemands hand niet langer dan twee minuten vasthoudt (twee hele minuten?! Dat is al ffing lang!).

7. De intense handdruk

Deze is ferm, gemeend en gaat gepaard met een intense staarsessie. Het is misschien niet het signaal wat de ander wil afgeven, maar volgens Lillian komt deze handdruk agressief over. Weet je van jezelf dat je dit type handenschudder bent, let er dan op dat je je lippen niet op elkaar perst als je de ander een hand geeft. Ook kun je je ogen beter niet te klein maken. Op die manier kom je namelijk het agressiefst over, en kun je de ander te veel intimideren.

Hoe de perfecte handdruk er dan eigenlijk uitziet? Lillian: ‘Bij een goede handdruk raken de palmen van de twee handen elkaar, en vouwen de twee duimen over het midden van de hand van de ander. Bij de perfecte handdruk is de greep niet te ferm, maar ook zeker niet te slap. Daarnaast is het van belang dat je altijd oogcontact maakt, waarin je vriendelijk kijkt.’

Afschaffen die drie zoenen per persoon per keer. Dat kan anders!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme