8x herkenbare dingen die een strijd met je peuter opleveren

Ouderschap Vera Guldemeester 24 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Naast dat we ontzettend dol op onze peuters zijn en veel van ze houden, kunnen we ze ook gemiddeld tien keer per dag achter het behang plakken. Vooral als ze hun favoriete woord ‘nee’ weer eens uit de kast halen. Heb je een peuter in huis? Dan herken je de volgende dingen vast en zeker.

Wie had ooit gedacht om in discussie te gaan met een kind van twee of drie jaar? Voordat je moeder of vader wordt sta je daar namelijk helemaal niet bij stil. Toch is dit, zeker tijdens de peuterpuberteit, dagelijks een aantal keer het geval. Gelukkig is ook dit weer een fase.

Herkenbare dingen waar peuters het niet mee eens zijn

Hoe leuk deze leeftijd ook is, soms kan het ook enorm vermoeiend zijn. De volgende dingen herken je als ouder van een peuter zeker.

1. Creëren van eigen kledingstijl

Zie jij je kind het liefst in een mooie jurk of t-shirt met bijpassende lange broek? Je peuter denkt daar beslist anders over. Je dochter wil in haar roze prinsessenjurk naar het kinderdagverblijf en je zoon als Spiderman. Het is soms een hele uitdaging om ze toch normaal de deur uit te laten gaan.

2. Rare keuze qua eten

Sta je een lekkere en gezonde havermout voor je kind te maken, wordt er vervolgens om ‘sjokoolaa’ gevraagd. En dat al bij het ontbijt.

3. Wild haar

Heb je net het haar van je peuter gedaan? Het zal waarschijnlijk niet lang mooi blijven zitten. Je zoon gaat er namelijk al snel met zijn handen doorheen en je dochter trekt de elastiekjes er in no time weer uit. En weg is je mooie creatie.

4. Richting bepalen

Wil jij links af gaan om naar de markt te gaan? Dan wil je peuter toch liever rechts af ergens anders heen. Wanneer je je kind niet volgt krijgt het zeker een woedeaanval die eindigt op de grond.

5. In de buggy zitten of niet

Natuurlijk is het voor ouders makkelijk om je peuter in de buggy te vervoeren, maar helaas is je peuter het daar regelmatig niet mee eens. Peuters willen het liefst zelf lopen als een ongeleid projectiel. Je werkt je dan ook vaak in het zweet als je er weer eens achteraan moet rennen.

6. Snoep in de supermarkt

Voor (bijna) iedere ouder is het heftig om met een loslopende peuter boodschappen te doen. Zeker als hij of zij het gangpad heeft gevonden waar het snoep ligt. Voor je het weet worden de zakken met snoep zonder toestemming in het karretje of mandje gegooid. Wanneer je het snoep er dan weer uithaalt, volgt er vaak de zoveelste dramatische ‘grondligsessie’.

7. Zelf schoenen aandoen

Je peuter helpen met schoenen aandoen? Echt niet. Je kind vindt dat het dat zelf veel beter kan dan jij. Ook als de schoenen verkeerd om blijken te zitten, en je kind er als een pinguïn bij loopt, is omwisselen geen optie.

8. Tandenpoetsen

Ook een peuter in huis die zo dol is op tandenpoetsen? Tijdens het tandenpoetsen moet je ongeveer iedere judo-greep uitvoeren die je kent. Wat een kracht hebben die kleine spierbundels, als ze weigeren hun tanden te laten poetsen. Net wanneer je denkt dat je ze in de goede poetshouding hebt, draaien ze zich weer om, zodat alle tandpasta niet op hun tanden maar op hun rug terechtkomt.

Tandenpoetsen bij je kind: tot deze leeftijd kun je het beter zelf doen (en het is ouder dan je denkt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme