Huilbuien of een somber gevoel na de bevalling? Hier komen de kraamtranen vandaan

Kraamtijd Wilma Groothuis 5 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Plotselinge huilbuien, een neerslachtig gevoel en stemmingswisselingen tijdens je kraamweek: herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van baby blues, ook wel kraamtranen genoemd. Maar waar komen die kraamtranen eigenlijk vandaan?

Geen zorgen, je bent namelijk lang niet de enige die hier last van heeft.

Kraamtranen

50 tot 80 procent van de kersverse moeders heeft namelijk te maken met kraamtranen. Waar veel zwangeren verwachten op een roze wolk te zitten na de bevalling, is dat niet altijd het geval. Rollen de tranen al snel over je wangen, ben je een beetje somber of irriteer je je snel aan alles en iedereen? Daar hoef je je gelukkig niet direct zorgen om te maken.

Dat neemt niet weg dat de meeste vrouwen zeker wel blij zijn met hun kindje, maar ze zitten gewoon niet de hele tijd op die roze wolk. En dat is niet gek als je bedenkt wat zij allemaal moesten doorstaan. Een zwangerschap en bevalling vraagt nou eenmaal veel van je lichaam, maar daarnaast heeft het ook veel impact op je geest.

Symptomen van de baby blues

Het duurt echt even voordat je lichamelijk en psychisch bent hersteld en daarnaast moet je wennen aan een nieuwe periode in je leven. Het is dus niet gek dat je in die eerste week van alles door elkaar voelt: geluk, moeheid, irritatie en somberheid. Deze baby blues beginnen vaak rond de derde dag van de kraamweek en kunnen een paar dagen duren, maar ook twee weken.

De kraamtranen kunnen zich op meerdere manieren uiten. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Huilbuien
  • Negatieve gedachten
  • Prikkelbaar
  • Slapeloosheid
  • Stemmingswisselingen
  • Overgevoeligheid
  • Nervositeit
  • Het gevoel dat je de verantwoordelijkheid voor je baby niet aankan

De oorzaak van kraamtranen

Na de bevalling verandert er een hoop. Je bent herstellende van een zwangerschap en bevalling en je moet opeens voor een baby zorgen. Na de geboorte moet jouw lichaam zich heel snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en zijn jouw hormonen nog van slag. Daarnaast heb je last van slapeloosheid, zijn er veel nieuwe prikkels, moet je wennen aan je nieuwe situatie en ben je nog onzeker. Niet gek dus dat je hierdoor allerlei verschillende gevoelens krijgt.

Het beste advies is dan ook om je over te geven aan deze kraamtranen. Accepteer dat het even veel is en laat de tranen gewoon maar rollen. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart en dat het dus ook niet raar is. Praat er ook met je partner of de kraamverzorgende over. Zij heeft dit vaker meegemaakt en weet vast hoe ze je een beetje kan geruststellen.

Ook kan het helpen om goed over je kraamvisite na te denken. Wil je eigenlijk wel dat er in deze emotionele dagen iemand langskomt? En zo ja, wie wil je dan graag dat langskomen en bij wie houd je het bezoek nog liever even af? Het is belangrijk om in deze eerste week aan jezelf en de baby te denken, dus doe ook alleen datgene waar jij je goed bij voelt.

Wanneer zorgen maken?

Nu zijn de kraamtranen dus niks om je zorgen over te maken, toch kan het zijn dat het niet blijft bij deze kraamtranen, maar er een ernstigere oorzaak achter de symptomen zit. Zo krijgen sommige vrouwen te maken met een postnatale depressie. De symptomen lijken op die van de baby blues, alleen gaat dit niet na enkele dagen of een paar weken weer weg, maar houdt het maanden aan.

Zijn er twee weken voorbij gegaan en heb jij nog steeds last van kraamtranen? Dan kan het dus zijn dat het iets dieper zit en je een postnatale depressie hebt. Als jij dit vermoedt, dan is het verstandig om jouw huisarts te bellen.

Dingen die iedere ouder denkt als de kraamverzorgende vertrekt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme