Hoe ben jij zwanger? ‘Ik had nare bloedingen, wat mentaal erg zwaar was’

Algemeen Wilma Groothuis 17 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Iris, die 19 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik heb op deze zwangerschap niet lang hoeven wachten. Ik stopte met de anticonceptiepil en twee maanden later was ik zwanger. Dit was op zich wel een wens, maar we waren er eigenlijk ook niet echt mee bezig. Mijn partner was er zelfs nog niet over uit of hij een tweede kind had ‘gewild’. Toen bleek ik bij thuiskomst van vakantie hartstikke zwanger. Dit was voor ons beide best even wennen, omdat we dit niet zo snel al zagen aankomen. Wel was mijn partner na een dagje wennen gelukkig ontzettend blij!”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik bleek dus bij thuiskomst van vakantie zwanger. Ik heb dit niet echt door gehad. Wel vond ik sommige dagen op vakantie mezelf gek doen. Eén dag kon ik totaal niet wakker worden en een andere dag was ik een beetje misselijk. Achteraf denk ik dus wel dat dit voortekenen waren.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik ben momenteel 17 weken zwanger en ik voel mezelf semi-goed. Ik ervaar deze zwangerschap in alle opzichten anders dan mijn eerste. Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik helemaal geen last van mijn bloeddruk, nu heb ik daar enorm last van. Ik ben vaak moe en daarnaast ook veel misselijk.

Ik hoef niet over te geven, dat had ik bij de eerste wel een paar keer, maar daar was ik niet zo misselijk als nu. Ik heb tijdens deze zwangerschap in de eerste twaalf weken ook nare bloedingen gehad, wat ik in mijn eerste ook niet had. Dit vond ik mentaal heel zwaar. Ik had gehoopt dat mijn energie weer terug zou komen in het tweede trimester, maar helaas…”

Zoet of zout eten?

“Ik heb niet echt cravings, maar als ik moet kiezen, zeg ik zout. Ik heb sowieso altijd zoute voorkeuren. Je maakt mij niet blij met een ijsje of snoep. Wel met een kaasblokje of chippie.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel met vlagen en chagrijnig kan ik zeer zeker zijn. Mijn zwangerschapshormonen en ik zijn geen vrienden en ik heb regelmatig last van mezelf. Ik loop sommige dagen een beetje verdoofd rond, alsof ik niet helemaal aanwezig ben. Dan heb ik last van mijn hormonen, waardoor ik last heb van mezelf. Ik kan best wel negatief zijn en dan reageer ik soms best fel. Dat is niet altijd nodig.”

hoe ben jij zwanger Iris

Naam vroeg of laat gekozen?

“De naam voor de baby is er nog niet definitief. Bij mijn zoontje Brody was de naam een jaar voordat ik überhaupt zwanger was al bekend. Ik had die naam in mijn hoofd en dat veranderde niet. Daarbij was ik overtuigd dat ik ooit een zoon zou krijgen. En inderdaad.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang heb ik niet, dat zal pas op het eind komen. Sowieso ben ik altijd al iemand van het laatste moment en dingen uitstellen. Lekker achter de feiten aanlopen, zeg maar.”

Babyshower of gender reveal party?

“Natuurlijk allebei! Ik ben gek op feestjes. Dat vind ik superleuk en gezellig! En een babyshower die speciaal voor jou wordt georganiseerd, vind ik helemaal leuk. Ik vind het zo lief dat mijn dierbaren dat voor mij doen.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Bij mijn vorige zwangerschap heb ik erg veel last gehad van mijn rug. Dit zorgde ervoor dat ik eerder minder ben gaan werken en zo ook rust moest nemen waar nodig. Deze zwangerschap probeer ik ook te luisteren naar mijn lijf. Je bent immers maar negen maanden zwanger. Daarna kunnen we weer druk doen wat we willen. Maar voor nu maakt mijn lijf een mensje en dat vind ik het belangrijkste!”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ben in het ziekenhuis bevallen en dat ging prima. Ik zou bij deze zwangerschap graag thuis willen bevallen, maar mijn partner ziet dit niet zitten. Dat snap ik wel, want ik vind het ook wel spannend mocht er iets niet goed gaan. Als dat gebeurt, ben je niet gelijk in het ziekenhuis waar ze je kunnen helpen. Dus we kiezen toch weer voor het ziekenhuis.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het zwanger zijn is niet voor mij weggelegd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme