Hoe ben jij zwanger? ‘Ik vroeg me af of er iets mis met mij was’

Persoonlijk Wilma Groothuis 1 dec 2022
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Marion (31), die 16 weken zwanger is.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Toen we drie jaar geleden besloten om voor onze kinderwens te gaan, was ik meteen zwanger van onze dochter Guusje. Een heerlijke zwangerschap: amper kwaaltjes en ik genoot van een steeds groter groeiende buik. Toen we voor een tweede kind gingen, raakte ik weer snel zwanger, maar bij de eerste echo was het al meteen niet goed.

Het hartje klopte niet, het vruchtje was gestopt met groeien bij 5 weken en 4 dagen. Ik moest de miskraam op gang brengen door medicatie, dat was een moeilijk moment. Gelukkig kwam de miskraam met weinig pijn en herstelde mijn lichaam snel.”

En daarna?

“De wens voor een tweede kind was sterk, dus gingen we meteen voor een nieuwe poging zodra dit kon. Vrijwel meteen was ik weer zwanger. Dit keer vond ik het spannender, omdat je uit ervaring weet dat het mis kan gaan. De eerste echo kreeg ik een weekje eerder dan normaal, en die was goed. Wat een opluchting voelde ik.

Bij de tweede echo, ik was 9 weken zwanger, werd een uitwendige echo gedaan. Ik weet nog zo goed dat de verloskundige zei: ‘Oh jongens, ik zie geen hartje kloppen…’ Ze maakte alsnog een inwendige echo en toen ze het bevestigde, kwam de klap. Weer een miskraam, waarom!?

Het hartje was gestopt bij 8 weken en 3 dagen. Ik was boos en verdrietig, vroeg me af waarom wij dit nog een keer mee moesten maken. Waarom lukte het niet? Was er iets mis met mij? Deze miskraam was veel heftiger dan de eerste. Weer moest ik medicatie inbrengen, omdat mijn lichaam het zelf niet los liet. Ik had veel pijn, verloor veel bloed en het vruchtzakje kwam er intact uit. We zagen zelfs het embryootje zitten, het leek al zo veel op een mini mensje.”

Hoe ging je daarmee om?

“De weken daarna waren confronterend. Elk wc-moment werd ik eraan herinnerd: ik verloor tien weken lang bloed. Even later stopte het bloeden en wachtten we een cyclus af om er zeker van te zijn dat mijn lichaam weer ‘normaal’ was. Ik gebruikte ovulatietesten en mijn cyclus was langer dan de keren daarvoor.

Wel was ik bij de eerste poging meteen weer zwanger. Het zwanger worden is dus gelukkig geen probleem, het zwanger blijven wel. Die gedachte vond ik het heel eng en ik was super onzeker. De eerste echo was goed, de tweede echo was precies op de dag dat het hartje bij de vorige zwangerschap stopte. Daarom vroeg ik om een extra echo. Op de derde echo zagen we een heel beweeglijk kindje, wat me meteen een goed gevoel gaf.

De NIPT test en de medische 13 weken echo waren ook goed. Toch geniet ik nog niet zoals ik zou willen, die onzekerheid blijft. Wanneer ik er echt van kan genieten? Misschien pas als ik de baby dagelijks voel, zodat hij/zij mij de bevestiging zelf geeft. Daar kijk ik heel erg naar uit!”

miskraam Marion

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Lichamelijk voelde ik nog niet dat ik zwanger was, maar de eerste dag dat ik ongesteld moest worden, deed ik meteen een test. En ja hoor, twee streepjes. Omdat die wens zo sterk was, wilden we het meteen weten zodra het kon.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ondanks alle onzekerheid ben ik zeker stralend zwanger! Op wat maagzuur, een vol gevoel en veel puistjes in de eerste 12 weken na, heb ik nergens last van.”

Zoet of zout eten?

“Zoet! Als ik zwanger ben, vind ik appel op de één of andere manier heel lekker, maar ik snaai ook graag naar chocola. Als ik niet zwanger ben doe ik dat ook, maar nu eet ik zonder schuldgevoel. Geen idee waarom, misschien omdat ik vind dat ik het nu extra verdien?”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik ben wel wat emotioneler dan normaal. Laatst zag ik een reclame van Save The Children, waar ik emotioneel van werd. Wat je daar ziet is natuurlijk ook wel aangrijpend. Maar direct daarna kwam een reclame van Douwe Egberts en ik begon weer, haha. I blame it on the hormones.

hoe ben jij zwanger Marion

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang had ik nooit, ik hoopte bij mijn eerste zwangerschap dat ik dat wel zou hebben. Het lijkt me heerlijk om zin te hebben om alles te poetsen en op te ruimen. Wie weet ga ik dat deze zwangerschap nog krijgen, maar tot nu toe is dat nog niet zo. Behalve met babykleertjes, ik vond het heerlijk om ze te wassen, op te hangen en daarna netjes in het nieuwe kastje te leggen.”

Snelgroeiende buik of langzaam groeiende buik?

“Mega snel! Bij mijn eerste zwangerschap zag je het al best snel, maar nu groeit hij als kool. Mijn buik kon bij de 12 weken al makkelijk door als een 20 weken buikje. Juist omdat hij nu zo snel groeit, geeft me dat meer vertrouwen dat het goed zal gaan met de baby. Ook laat ik mijn buik graag zien. Net als mijn eerste zwangerschap ben ik weer trots zwanger.”

Babyshower of gender reveal party?

“Een babyshower had ik alleen bij mijn eerste zwangerschap, een gender reveal party hebben we nooit gedaan. Dat vind ik een beetje overdreven, maar we wilden het ook nooit aan anderen vertellen bij ons dochtertje. Dit keer wil ik meemaken hoe het is om het helemaal niet te weten. Ik hoor van veel moeders dat dat een van de leukste verrassingen is. Wij laten ons dit keer dus lekker verrassen.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd rust pakken?

“Ik ben altijd wel doorgegaan, dus ook nu ga ik gewoon lekker door met wat ik normaal doe, totdat het niet meer gaat. Ik sport niet, maar doe lichamelijk zwaar werk in de gehandicaptenzorg. Nu is het plan om 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. De vorige keer ging dat ook prima.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“De vorige keer beviel ik in het ziekenhuis en ook nu kiezen we daar weer voor. Ik kijk terug op een goede bevalling met een fijn team van verloskundigen en kraamhulp. En mocht er iets zijn, dan stelt het me gerust dat we meteen op de goede plek zijn.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het zwanger zijn is niet voor mij weggelegd’

Hoe ben jij zwanger Marion

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme