Zo lang duurt het tot je compleet hersteld bent na je bevalling (en dat is niet maar zes weken)

Kraamtijd Laurien Bleeker 3 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Zes weken staan er voor herstel na je bevalling, dan heb je een eindgesprek met je verloskundige. De wond in je baarmoeder is tegen die tijd geheeld en je mag weer zwemmen, sporten en seks hebben. Ben je ook écht hersteld na die zes weken postpartum? Nee, dat niet.

Dat je slechts zes weken na je bevalling alles weer zou (moeten) kunnen, kan nogal wat druk geven.

Zes weken na je bevalling helemaal hersteld? No way

Je partner geeft je misschien het gevoel dat het wel weer tijd wordt voor een intiem moment bijvoorbeeld. Iets waar jij nog totaal niet op zit te wachten met je lekkende borsten, lege buik en een hoofd dat mentaal nog niet toe is aan seks.

Je wordt geacht weer te gaan sporten, naar verjaardagen te komen en misschien zelfs weer te gaan werken. Terwijl jij nog totaal overweldigd bent door het moederschap en dat nieuwe wezentje in je leven waarvoor jij verantwoordelijk bent. Tel daar de slapeloze nachten bij op en je herkent jezelf haast niet meer terug.

Ingrijpend en levensveranderend

Dat is niet gek. Een zwangerschap en het krijgen van een kindje is een ingrijpende en levensveranderende gebeurtenis. Je leven wordt gewoon anders na het krijgen van een baby die van jou afhankelijk is. Nooit meer zul je beslissingen kunnen maken zonder ook aan je kindje te denken en dat is nogal wat. Het is dan ook niet gek dat je even zal moeten wennen aan het hebben van een baby en dat kan maanden duren.

Het herstel na je bevalling: factoren die meespelen

Daarbij verandert er letterlijk iets in de hersenen van een new born mom. Deze verandering zorgt voor meer efficiëntie bij de moeder zodat de focus de eerste maanden of zelfs jaren bij de baby ligt. Zo was de verandering na twee jaar nog zichtbaar.

Andere dingen die meespelen in het herstel van een kersverse moeder zijn:

  • de hormonen in je lichaam en het geven van borstvoeding: de hormoonspiegels in je lichaam komen pas weer op het level van voor je zwangerschap, wanneer je stopt met het geven van borstvoeding. Ook dan vinden er weer veranderingen in je lichaam plaats.
  • complicaties tijdens je zwangerschap of bevalling: je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en bevalling (ook zonder complicaties) en ook mentaal moet je herstellen en verwerken.
  • hoe fit je was voor de bevalling: hoe fitter je was voor je bevalling, hoe sneller je weer lichamelijk fit bent na je bevalling.
  • de hoeveelheid slaap die je krijgt: spreek voor zich, nietwaar?
  • je vangnet: heb je genoeg hulp om je heen die eerste maanden, dan heb je ook meer tijd om te rusten, wat je voorspoediger is voor je herstel.

Twee jaar voordat moeders zichzelf weer zijn

Die zes weken kun je dus gerust uitstellen naar twee jaar. Twee jaar voordat je jezelf weer een beetje herkent. Twee jaar voordat je het gevoel hebt je lichaam weer een beetje ‘terug te krijgen’. Veel moeders voelen na twee jaar weer wat ruimte om aan zichzelf te besteden. Ze gaan weer sporten, nemen wat vaker een moment voor zichzelf en voelen wat meer vrijheid om dingen te doen die te leuk vinden, zonder kind.

Natuurlijk is het ook zo dat je delen van je ‘oude ik’ niet meer terugkrijgt en delen van je ‘nieuwe ik’ omarmt. Je bent immers moeder en dat was je voorheen niet. De verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken, maakt dat je andere dingen niet meer zo belangrijk vindt. Dat is helemaal ok.

Jezelf weer zijn na twee jaar komt waarschijnlijk ook omdat je kindje ouder is, zelfstandiger en misschien al uit de luiers is. Het is geen afhankelijke baby meer, maar kan best even zelf spelen. Misschien slaapt het af en toe een nachtje door.

10x dit moet je weten over je postpartum lichaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme