Dit is de beste manier om je hond kennis te laten maken met je pasgeboren baby

Ouderschap Wilma Groothuis 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je een hond hebt en binnenkort een kind verwacht, is het misschien spannend hoe je viervoeter daarop reageert (en andersom). Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Als je je eerste kind verwacht, weet je niet hoe je hond daarop reageert. Een paar tips hoe je hem kunt laten wennen aan je baby kun je dan waarschijnlijk wel gebruiken.

Introduceer tijdens zwangerschap de veranderingen

Als je zwanger bent, heb je nog aardig wat maanden te gaan voordat je kind er is. Die tijd kun je gebruiken om bepaalde veranderingen alvast te introduceren. Als jij denkt dat het nodig is om de uitlaattijden aan te passen aan de tijden waarop je straks met je baby gaat wandelen, kun je daar alvast mee beginnen. Wanneer je kind geboren is, kun je die veranderingen beter niet meer toepassen, omdat je hond dat dan linkt aan de komst van je baby en daardoor je kind associeert met negatieve dingen.

“Breng een item met de geur van je baby mee uit het ziekenhuis voordat je de baby mee naar huis neemt,” vertelt wereldberoemde hondentrainer Cesar Millan aan PureWow. “Laat de hond van een afstand snuffelen, terwijl je het item vasthoudt.” Wanneer de hond je kind voor het eerst gaat zien, is het goed om dat op een afstandje van elkaar te doen. “Zorg dat je de hond en de baby buiten op een sociale afstand introduceert. Afstand betekent respect”, vertelt Millan. Het is belangrijk om dit eerste moment voor de hond te associëren als iets leuks, door hem te belonen met iets lekkers. De eerste indruk is daardoor positief.

Blijf je hond aandacht geven

Wanneer je aanvoelt dat het kan, kun je voorzichtig met je baby naar de hond toegaan. Blijf erbij en laat je viervoeter voorzichtig snuffelen aan je kind. Zorg hierbij dat je ook je hond aandacht geeft, door hem te aaien. Op die manier laat je aan hem zien dat de baby geen concurrentie is. Blijf je hond de eerste dagen ook aandacht geven, door hem regelmatig wat lekkers te geven en te aaien. Doe dit ook juist als je je kind vasthebt of met hem bezig bent, zodat hij de baby blijft associëren met iets leuks.

Over het algemeen gaan honden en baby’s heel goed met elkaar om. Millan: “Je moet daarbij grenzen creëren, zodat de hond vertrouwen, liefde en respect zal hebben.” Als je dit vanaf het begin goed aanpakt, hoef je je hier geen zorgen over te maken en worden ze waarschijnlijk de beste vrienden.

8x geschikte huisdieren voor kinderen (en nee, hond staat niet op één……)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme