Column Lisa: ‘Aan de vooravond van een kinderverjaardag voel ik vooral heimwee’

Columns Lisa van den Akker 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Lisa van den Akker is moeder van vier kinderen in de leeftijd van 12, 9, 3 en 1 jaar oud. Naast moeder is ze hoofdredacteur van J/M Ouders en Famme. Iedere maand schrijft ze een column over het nooit saaie leven als moeder van vier kinderen.

“Januari is voor mij altijd een pittige maand, niet omdat het de start is van het nieuwe jaar, maar omdat twee van mijn vier kinderen jarig zijn. Nu denk je misschien; verjaardagen zijn toch leuk? Dat klopt. Sterker nog, ik vind verjaardagen enorm leuk. Ik kan weken lang bezig zijn met cadeautjes en versiering uitzoeken. Liefst allemaal in één thema, tot de rietjes en verjaardagskaarsjes aan toe.

Weemoed

Maar dan, na weken lang voorpret, is het de avond vóór de verjaardag. Dé nacht waarin ik toen beviel. Standaard zeg ik dan tegen mijn man: ‘Nu begonnen de weeën’ Of: ‘Weet je nog, op dit moment gingen we naar het ziekenhuis.’ Weemoedig denk ik dan terug aan die nacht. En of het nu twaalf of twee jaar geleden is. Ik herinner me alles nog.

De geur van het ziekenhuis, de stem van de verpleegkundige, het t-shirt dat ik aanhad en het gevoel van de weeën. Even duik ik weer terug in de tijd. Ik pak het babyalbum erbij en kijk met tranen in mijn ogen naar de foto’s van dat kleine hummeltje. Versgeperst met de vouwen nog in zijn huid en een minuscuul punthoofdje. Me afvragend waar de tijd is gebleven.

Voor één dagje terug

Ja, natuurlijk is elke leeftijd leuk. Begrijp me niet verkeerd, ik zou niet willen dat ze voor altijd baby’s bleven. Het feit dat ze zelf naar de wc kunnen en de hele nacht doorslapen is namelijk ook wel erg prettig. Maar soms zou ik best voor één dagje terug willen naar die eerste week. Die geur van net geboren baby’s weer even opsnuiven en die ieniemini kleertjes aan trekken.

Dus ja, ik vind het heerlijk dat ze ouder worden, maar aan de vooravond van een kinderverjaardag voel ik vooral heimwee. En vraag ik me af of ik genoeg heb genoten. Want tussen de luiers, babyspuug en huiluurtjes door is het gemakkelijk om te vergeten dat je nú moet genieten. Hoe cliché het ook is, de tijd komt namelijk nooit meer terug.

Genieten van het nu

De volgende ochtend, als de jarige staat te stuiteren wanneer hij alle ballonnen en slingers ziet. En met twinkelende ogen zijn cadeaus openmaakt. Dan knuffel ik hem extra hard, snuif ik de geur van dat kinderkoppie nog even extra op en geniet ik nóg meer van het ‘nu’. Want over tien jaar kijk ik waarschijnlijk met weemoed terug naar deze tijd, de tijd dat ze nog kinderen waren. De tijd dat ik weken bezig was met themafeestjes organiseren waar zij én ik enorm van genoten. Dus druk ik hem extra stevig tegen me aan en zeg: ‘Gefeliciteerd schatje.'”

Column Lisa: ‘Mam, gebeurden er vroeger ook zoveel erge dingen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme