12x redenen waarom elk kind een hond zou moeten hebben

Kinderen Redactie 22 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Minder allergieën? Een betere fysieke en mentale gezondheid? Socialer? Kinderen (en volwassenen) zijn gebaat bij een hond als huisdier.

Waarom ieder kind een hond zou moeten hebben

Weeg de voor- en nadelen maar eens tegen elkaar op. Eén ding is duidelijk: er zijn meer dan genoeg redenen waarom elk kind met deze viervoeter zou moeten opgroeien. Wij geven je er 12:

1. Babies die met honden opgroeien worden minder ziek

Volgens een onderzoek uit Finland zou blijken dat babies die in het eerste jaar met een hond opgroeien minder snel ziek worden. Er wordt breed aangenomen dat dit ligt aan de blootstelling aan bacteriën, die het immuunsysteem van een kind verhogen.

2. Dieren helpen bij het zelfvertrouwen tijdens het lezen

Kinderen die leren lezen krijgen meer zelfvertrouwen als ze hardop voorlezen aan dieren. Nee inderdaad niet aan ouders of andere kinderen, aan dieren. Ze voelen minder angst bij een dier, mogelijk omdat ze niet het gevoel hebben te kunnen falen bij een viervoeter.

3. Kinderen met honden hebben minder last van allergieën en astma

Volgens een studie, gepubliceerd in Clinical & Experimental Allergy, hebben kinderen die met een hond opgroeien 50% minder kans om een allergie of astma te ontwikkelen, dit in tegenstelling tot kinderen die zonder hond opgroeien.

4. Eigenaren van een hond hebben een gezonder hart

Een hond hebben wordt gelinkt aan minder hart- en vaatziekten hebben. Dit heeft te maken met het feit dat een hond kan zorgen voor minder stress, een lagere bloeddruk en langzamere hartslag wat leidt tot een gezonder hart.

5. Kinderen met honden bewegen meer

Duh, best logisch zul je denken. En inderdaad een hond zorgt ervoor dat je kinderen meer spelen en naar buiten gaan. Honden zijn een perfecte compagnon om actief bezig te zijn. Een hond wil toch dagelijks uitgelaten worden…

6. Honden helpen stress verminderen bij kinderen met autisme

Volgens onderzoek van de Universiteit van Montreal daalt het stress hormoon énorm bij kinderen met autisme zodra ze samenleven met een speciaal getrainde hond. Ook hadden de kinderen met hond met een stuk minder gedragsproblemen te kampen.

7. Een huisdier zorgt voor een betere band tussen broertjes en zusjes

Een hond in de familie kan ervoor zorgen dat broers en zussen een sterkere band krijgen. Dit door hun gedeelde liefde voor het beestje: van het delen van de verantwoordelijkheid tot het samen spelen in de tuin.

8. Kinderen die allergisch zijn voor honden, maar er toch een hebben, hebben minder eczeem

Volgens onderzoek van de Universiteit van Cincinnati College of Medicine study hebben kinderen die met een hond leven, en er allergisch voor zijn (te onderdrukken met pilletje), vier keer minder kans op eczeem.

9. Honden kunnen kinderen belangrijke sociale vaardigheden leren

Opgroeien met een hond helpt je kind sociale vaardigheden te leren en is een boost voor je zelfvertrouwen.

10. Kinderen groeien op met een liefdevolle compagnon

Honden zijn altijd blij om je te zien wanneer je thuis komt en hun liefde is oneindig. Ze zijn de ideale vertrouweling en willen al-tijd spelen. Er is bijna geen betere vriend dan een hond.

11. Kinderen die voor een hond zorgen leren verantwoordelijk te zijn

De dagelijkse zorg voor een dier is een mooie manier om kinderen het belang van betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid bij te brengen. Om voor een hond te zorgen is een eer die vraagt om een hoop geduld en werk.

12. Kinderen worden nog schattiger

Geef toe, je kunt het niet ontkennen: kinderen worden nog schattiger wanneer ze spelen of knuffelen met een hond.

Waar wacht je nog op? Neem een hond! We stellen dit nu heel simpel, maar denk er goed en lang over na of een hond in jouw/jullie leven past! Een hond neem je niet ‘even’. Een hond kost zorgen, tijd, liefde en geld, maar je krijgt er ook een hoop voor terug.

8x waarom opgroeien met een huisdier voor kinderen belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme