Schrikken! Zoveel procent van de ouders trekt één van hun kinderen voor

Opvoeden Valéry de Voijs 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Als iemand jou vraagt van wie jij meer houdt, zul jij die vraag onmogelijk kunnen beantwoorden. Je houdt van ieder kind evenveel. Toch schijnen ouders vaker een favoriet te hebben dan jij denkt. Het merendeel van de ouders trekt namelijk één van hun kinderen voor.

Uit onderzoek bleek dat een groot deel van ouders een favoriete zoon of dochter heeft. Wellicht zijn ze hier niet altijd van bewust, maar hun kinderen zullen dit gegarandeerd oppikken.

Voortrekken

Bij het lezen van dit artikel kun jij jezelf misschien ook wel eens achter je oren krabben. Want ondanks jij geen kwade bedoelingen hebt, is er een kans dat jij ook één van je kinderen voortrekt. Laten we voorop stellen dat voortrekken niet hoeft te betekenen dat je meer van het ene kind houdt dan van het andere. Er kunnen allerlei redenen voor zijn:

Extra verwennen
Misschien is één van je kinderen wel ziek, wordt hij gepest op school, of gaat hij door een moeilijke periode. Wat je kind ook meemaakt, je zult waarschijnlijk veel sympathie hebben, en hem daardoor extra willen verwennen.

Lijkt op je ex
Misschien lijkt je zoon wel zó erg op je ex dat je soms ontzettend geïrriteerd raakt. Zijn houding, gezichtsuitdrukkingen, of andere maniertjes kunnen een kopie zijn van jouw ex. En we know… we mogen het eigenlijk helemaal niet uitspreken.. maar het kan je ontzettend pijn doen. Dan kun jij het onbewust moeilijk vinden om je kinderen gelijk te behandelen.

Dezelfde persoonlijkheid
Als jouw dochter veel op je lijkt, zul je automatisch meer tijd met haar doorbrengen dan met je puberende zoon die het liefst achter z’n playstation kruipt. Zij zal met jou willen shoppen, samen naar de film willen, of naast je zitten wanneer jij je opmaakt of aankleed.

De Benjamin
Je oudste zonen of dochters zijn het huis uit. Ze hebben hun eigen leven en lijken hun eigen boontjes te kunnen doppen. Als jij dan (onverwachts) nog een kleintje erbij krijgt, kun je die Benjamin extra kunnen verwennen.

Ouders die voortrekken

Uit recent onderzoek blijkt dat ruim 74% van de moeders en 70% van van de vaders een kind voortrekt. Hoewel geen van de ouders aangeven waarom ze het ene kind voortrekken, erkennen zij wel dat hun andere kinderen dit waarschijnlijk zullen merken.

Als jij beseft dat je het ene kind nét iets meer voortrekt dan het andere, kun je je daar best schuldig over voelen. Ben niet te streng voor jezelf, en besef dat dit een fase kan zijn. Gaat je zoon door een moeilijke periode? Dan hoef je jezelf niet schuldig te voelen als je hem een beetje verwend. Daarbij is het belangrijk dat je je kids niet met elkaar vergelijkt. Misschien haalt je dochter iets hogere cijfers op school, maar dat betekent niet dat zij meer complimentjes verdient dan je andere kind.

Aan deze signalen herken je dat je kind (een tikkie) verwend is

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme