Hormonale disbalans? Zo vind je de balans weer terug
We willen allemaal lekker in ons vel zitten en hormonen spelen daar, zeker bij vrouwen, een grote rol in. Toch kan het dat je hormonen niet in balans zijn, dan spreken we van een hormonale disbalans. Wij vertellen je er meer over.
Wat is een hormonale disbalans?
Je hormonen zijn chemische boodschappers die belangrijk zijn bij het regulieren van lichaamsfuncties, zoals je stofwisseling, groei, voortplanting, stemming en slaap. Wanneer je hormonen qua productie of functioneren niet in evenwicht zijn, ontstaat er een hormonale disbalans.
Gezondheidsproblemen
Wanneer je last hebt van een hormonale disbalans kunnen er verschillende gezondheidsproblemen opspelen. Zo kun je last hebben van:
- Gewichtstoename- of verlies
- Stemmingswisselingen of depressie
- Vermoeidheid
- Huidproblemen
- Onregelmatige menstruatiecyclus
- Slaapproblemen
- Verandering in libido
Denk jij last te hebben van een hormonale disbalans? Dan is het altijd verstandig om eerst naar je huisarts te gaan, die kan het beste beoordelen of jouw klachten passend zijn en kan je indien nodig doorverwijzen naar een endocrinoloog.
Hoe krijg je een hormonale disbalans?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je een hormonale disbalans kunt krijgen. Zo kan stress een grote factor spelen, chronische stress leidt namelijk tot meer cortisol, wat ervoor kan zorgen dat andere hormonale functies verstoord raken. Ook een ongezonde voedingspatroon of levensstijl kan ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Net zoals medische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes of schildklieraandoeningen of bepaalde medicijnen. Daarnaast veranderen je hormoonspiegels bij bepaalde leeftijden of levensfasen, zoals in de puberteit, zwangerschap of menopauze.
Hormonale disbalans oplossen
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hormonen weer in balans raken. Een behandeling die veel wordt toegepast is hormoontherapie. Tijdens deze therapie worden synthetische hormonen ingezet om de van nature aanwezige hormoonspiegels aan te vullen of te vervangen.
Natuurlijke wijze
Ook kunnen alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en voedingssupplementen zoals vitamine D, magnesium en zink op een natuurlijke wijze helpen.
Gezond eten
Toch is het aanpassen van je levensstijl het meest effectief. Denk aan een gezond en gevarieerd dieet met groeten, fruit, volle granen, magere eiwitten en voeding met omega 3-vetzuren, bijvoorbeeld vis en noten. Vermijd daarbij zoveel mogelijk bewerkte voeding en suikers. Daarnaast kan het voor je bloedsuikerspiegel helpen om regelmatig kleine maaltijden te eten.
Levensstijl aanpassen
Daarbovenop is het goed om stress zo veel mogelijk te minimaliseren. Hierbij kan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness helpen. Ook beweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen is goed voor je. En uiteraard is goede en voldoende slaap effectief, 7 tot 9 uur per nacht is daarbij ideaal.