Blijf dichtbij, laat je niet afleiden en 8 andere tips om veilig te zwemmen met je kind(eren)

Eropuit Laurien Bleeker 9 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Zwemmen met kinderen is altijd een beetje spannend, vooral als ze nog geen zwemdiploma’s hebben. Eigenlijk heb je oren en ogen tekort met kinderen bij het water, maar met deze tips over veilig zwemmen met kinderen kun je in ieder geval met een goed gevoel op pad gaan.

Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen en de meeste kinderen zijn dol op spetteren en spelen met water. Ze hebben alleen nog geen zwemdiploma en zo gaat het dus weleens mis. Daarom is het extra belangrijk om veilig te zwemmen met kinderen.

Veilig zwemmen met kinderen

We zetten dan ook 10 tips op een rij om veilig te zwemmen met kinderen:

1. Zorg dat je je kind ziet

Of je kind nu in de zee speelt of in een pierenbadje in de tuin: zorg dat je je kind altijd kan zien. Het is bekend dat jonge kinderen al in een laagje water van zo’n tien centimeter kunnen verdrinken, daarom is dit een belangrijke tip voor veilig zwemmen met kinderen.

2. Laat je niet afleiden

Laat je niet afleiden door je boek, telefoon of de buurman die even wil kletsen.

3. Blijf dichtbij

Bij kinderen jonger dan drie jaar blijf je altijd zo dichtbij dat je je kind aan kan raken. In een pierenbadje, maar ook in de zee of het zwembad en ook als je kind zwembandjes draagt.

4. Laat je kind niet alleen

Laat je kind niet alleen achter in het water, bijvoorbeeld als de deurbel gaat en je wil even een pakketje aannemen of snel een was in de droger stoppen.

5. Ga niet van anderen uit

Ga er nooit vanuit dat iemand anders (ook) op je kind let, bijvoorbeeld als je met een groep volwassenen bent. Wel kun je natuurlijk afspraken met elkaar maken over wie op wie let, om veilig te kunnen zwemmen met alle kinderen.

6. Betrek broers en zussen er niet bij

Vraag niet aan oudere broers of zussen om op je jonge kind te letten in het water, want die raken snel afgeleid en de verantwoordelijkheid is ook gewoon te groot.

7. Let op de watertemperatuur

Zwemmen in de zee, een meer of buitenzwembad? Let even op de temperatuur van het water. De ideale watertemperatuur om in te zwemmen ligt voor kleine kinderen op 29 tot 30 graden, volgens weeronline.

8. Laat je kind zwemvleugels of zwembandjes dragen

Kies voor zwemvleugels, zwembandjes of een puddle jumper om je kind veilig te laten zwemmen. Blijf alsnog dichtbij je kind. Vooral de zee of ander open water is onvoorspelbaar en de onderstroom of de wind kan je kind met zwembandjes nog sneller laten afdrijven.

9. Check van tevoren op blauwalg

Let bij een recreatiemeer op de vlaggen of informatieborden voordat je een duik neemt. Je kunt pas veilig zwemmen met je kinderen als je zeker weet dat er geen blauwalg in het water zit.

10. Let op vlaggen

Kijk naar de vlaggen op het strand, die zeggen of er een hard wind staat, of het veilig is om te zwemmen of dat je het water niet in mag.

Cijfers over verdrinking en jonge kinderen

Een op de vijf slachtoffers van verdrinking is dan ook een kind van een of twee jaar. Verdrinking is bovendien een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen bij kinderen jonger dan vier jaar. De ongelukken gebeuren het meest in en om het huis, bijvoorbeeld in een zwembadje in de tuin of een slootje vlakbij het huis. Vaak gebeurt zoiets per ongeluk en valt een kind in het water en kan het er zelf niet meer uitkomen. Wist je ook dat je verdrinking niet duidelijk ziet of hoort?

Het water vermijden is niet nodig, maar opletten wel. Met bovenstaande tips kunnen zowel jij als je kinderen veilig genieten van het warme weer en verkoeling vinden in het water.

5 mooie opblaasbadjes voor kinderen die geweldig staan in elke tuin of op het balkon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen