6 bizarre dingen die er met je lichaam gebeuren als je een horrorfilm kijkt

Mind Chiara Izelaar 28 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Of je voorkeur nu uitgaat naar een horrorfilm of een romcom, er zijn bepaalde dingen die er met je lichaam gebeuren als je naar een horrorfilm kijkt. En wel deze.

Lees ook: Dol op horrorfilms? Dat zegt nogal wat over je

1. Je lichaam is bereid te vluchten

Het kijken naar een horrorfilm zorgt ervoor dat je lichaam zich in een vecht-of-vluchtmodus verkeert. De stresshormonen in je hersenen zorgen er automatisch voor dat je lichaam bereid is om op ieder moment in actie te komen. Gelukkig bevinden de creeps zich enkel op het witte doek. Maar het is een fijne gedachte dat je body goed reageert in enge situaties.

via GIPHY

2. Je verbrandt calorieën

De stresshormonen zorgen ervoor dat je klaar bent om te vechten voor je leven. Hierdoor stuurt je lichaam bloed en zuurstof naar je spieren, waardoor je hard sneller begint te pompen. Soms kan de hartfrequentie zodanig toenemen, dat het lijkt alsof je bezig bent met een lichte workout. Zo kan één horrorfilm ervoor zorgen dat je maar liefst 113 calorieën verbrandt. Als je ‘m af durft te kijken tenminste!

via GIPHY

3. Je zintuigen raken scherper

Wanneer een griezelige clown de hoofdrolspeler is kan je lichaam reageren alsof die clown daadwerkelijk in de kamer is. En niet alleen op het scherm. Je voelt je als een prooi, waardoor je zintuigen op scherp staan. Je schrikt op van de kleinste geluidjes en de film wordt ineens een stuk kleurrijker. Je geest richt zich op alle sensorische details binnen je omgeving en maakt zich als het ware klaar om dreiging te herkennen. Freaky!

via GIPHY

4. Je wordt misselijk

Heb je weleens last van je darmen en/of maag tijdens het kijken van een horrorfilm? Dit is eigenlijk een hulpsteuntje uit de natuur. Eeuwen geleden, toen onze voorouders werden bedreigd door roofdieren was overgeven een redmiddel. Zodra je lichaam zich ontdoet van overtollig afval kun je makkelijker en sneller wegrennen. Dankzij het overgeven konden ze sneller ontsnappen. Vies, maar wel handig!

via GIPHY

5. Je immuunsysteem draait overuren

Het kijken van horrorfilms zorgt ervoor dat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt, wat suggereert dat je immuunsysteem keihard werkt om je lichaam te beschermen tegen angst en stress.

via GIPHY

6. Er komt dopamine vrij

Na al die angst, stress en adrenaline komt er automatisch dopamine vrij, waardoor je je nog een tijdje wazig kunt voelen. Maar naast een wazig gevoel zit er ook een psychologisch voordeel aan extra dopamine. Alles wat je normaliter als ‘eng’ of ‘riskant’ ervaart valt nu in het niet. Heb je altijd al willen bungeejumpen of wil je je baas om een salarisverhoging vragen? Dit is je ultieme kans!

via GIPHY

Lees ook: Kun je ook niet naar horrorfilms kijken? Daar is een wetenschappelijke reden voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme