Houdbaarheidsdatum verstreken? Geen zorgen; deze producten kun je nog prima eten

Eten Sterre Touw 13 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Ben je je voorraadkast aan het uitspitten en kom je producten tegen die al over datum zijn? Wacht dan nog even met weggooien, want sommige dingen kun je nog prima eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is. En dat is toch handig om te weten.

De houdbaarheidsdatum op producten hoeft namelijk niet altijd te zeggen dat het voedsel dan ook echt bedorven is. Als het pak nog dicht is kun je de onderstaande producten nog prima eten. Tot wel twee maanden later zelfs. Als het niet vreemd ruikt of er nog goed uitziet, dan kun je daar echt op vertrouwen.

LEES OOK:  Waarom je je kind beter niet kunt dwingen om zijn bord leeg te eten

Meel en droge koekjes

Als je het droog bewaart, bederft het nauwelijks. Als het meel zou oud is en muf of vies ruikt, kun je het beter weggooien. ruikt muf en ranzig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Als er vocht bij is gekomen, moet je het wel weggooien

Muesli en cornflakes

Als het pak nog dicht is kun je dit nog prima eten. Zelfs tot twee maanden nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Ook hier geldt dat je goed moet kijken of het beschimmeld of uitgedroogd is.

Pindakaas en hagelslag

Bewaar het op een droge plek en je kunt het nog eten tot een jaar nadat het product volgens de verpakking over datum is. Wel moet de verpakking nog gesloten zijn en moet er natuurlijk niks geks aan te zien zijn.

Chips, zoutjes, pinda’s

Chips kun je nog ongeveer twee tot vijf dagen bewaren, mits je het koel, droog en donker bewaart. Chips die net meer goed zijn, zijn minder knapperig en zien er bleker uit.

Olie, frituurvet, instant poeder en vet

Vet of olie dat donker is geworden van kleur is niet meer goed. Meestal kun je deze producten nog ongeveer een jaar na datum gebruiken.

Fritessaus, mayonaise, mosterd en ketchup

Deze sauzen kunnen ook koel, droog en donker bewaard worden. Sommige fabrikanten hebben liever dat je ze in de koelkast bewaart. Als de sauzen bedorven zijn, smaken ze anders.

LEES OOK: Deze dingen zou je eigenlijk nooit in de droger moeten stoppen

Gesteriliseerde melk en vla

Zet deze lang houdbare melkproducten na het openen direct in de koelkast en het blijft nog super lang goed!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme