Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Opvoeden 24 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Een fragment uit het boek ‘How2Talk2Kids: effectief communiceren met kinderen’

‘Ik was een fantastische moeder voordat ik kinderen kreeg. En ik was een echte expert in het oplossen van problemen die anderen hadden met hun kinderen. Totdat ik er zelf drie kreeg.’

Een fragment uit het boek ‘How2Talk2Kids: effectief communiceren met kinderen’

Het leven met echte kinderen zorgt ervoor dat je het soms ook allemaal niet meer weet. Elke ochtend zei ik tegen mezelf: ‘Vandaag ga ik het anders doen.’ Maar elke ochtend was een variatie op de vorige: ‘Zij krijgt meer dan ik!’, ‘Die muesli ziet eruit als kots’, Hij stompte me’, ‘Ik heb hem niet eens aangeraakt’, ‘Ik ga niet naar mijn kamer, jij bent echt niet de baas over mij!’

En ja hoor, ze kregen me klein. Tot mijn eigen verbazing had ik advies nodig en sloot ik me aan bij een oudergroep die werd begeleid door een jonge psycholoog, dr. Haim Ginott. Het onderwerp was gevoelens van kinderen. De bijeenkomst raakte me enorm. Ik kwam thuis met een hoofd vol nieuwe ideeën en allerlei aantekeningen.

Wat kunnen wij als ouders doen?

Er is een direct verband tussen hoe kinderen zich voelen en hoe zij zich gedragen. Als kinderen zich goed voelen, gedragen ze zich goed. Hoe helpen we ze om zich goed te voelen? Door hun gevoelens te accepteren!
Bijvoorbeeld:
– ‘Welnee, zo voel je dat heus niet.’
– ‘Dat zeg je alleen maar omdat je moe bent.’
– ‘Er is geen reden om zo van streek te zijn.’
Een regelmatige ontkenning van hun gevoelens kan kinderen verwarren en woedend maken én ze krijgen de boodschap dat ze zelf niet weten wat hun gevoelens zijn, laat staan dat ze erop kunnen vertrouwen.

Ik doe dat níet, toch?

Na die bijeenkomst dacht ik: ‘Ach, dat doen andere ouders misschien, maar ik niet.’ Tot ik naar mezelf ging luisteren…

Voorbeeld 1
Hier volgen een paar voorbeelden van willekeurige gesprekken bij mij thuis:
Kind: Mam, ik ben moe.
Ik: ‘Je kunt niet moe zijn, je hebt net een dutje gedaan.’
Kind: (luider) ‘Maar ik ben moe.’
Ik: ‘Je bent niet moe, alleen wat slaperig. Kom, kleed je aan.’
Kind: (jammerend) ‘Nee, ik ben moe!’

Voorbeeld 2
Kind: ‘Mam, het is hier warm.’
Ik: ‘Nee hoor, het is hier koud, hou je trui maar gewoon aan.’
Kind: ‘Nee, want ik heb het warm.’
Ik: ‘Ik zei: hou die trui aan!’
Kind: ‘Maar ik heb het warm!’

Voorbeeld 3
Kind: ‘Dat tv-programma was saai.’
Ik: ‘Nee hoor, het was hartstikke interessant.’
Kind: ‘Ik vond het stom.’
Ik: ‘Het was juist leerzaam.’
Kind: ‘Het was een waardeloos programma!’
Ik: ‘Kom op zeg, ik wil niet dat je zo praat hoor.’

Elk gesprek veranderde in onenigheid, ik vertelde mijn kinderen onbewust dat zij vooral niet op hun eigen gevoel moesten vertrouwen, maar alleen op dat van mij! Toen ik wist wat ik deed, wilde ik dat veranderen, maar hoe doe je dat? Door je te verplaatsen in het kind. Stel nou dat ik een kind was en dat ik het warm had, me verveelde of moe was. En stel dat ik wilde dat die belangrijke moeder of vader wist wat ik nou écht voelde…

Over het boek

Auteurs Adele Faber en Elaine Mazlish bezochten vijf jaar de ouderpraatgroep van klinisch psycholoog, kindertherapeut en coach van oudergroepen, dr Haim Ginott (1922-1973). Hij is in talloze landen een autoriteit als pionier op het terrein van respectvol communiceren. Adele Faber en Elaine Mazlish verwerkten met zijn toestemming de theorie tot praktische, simpele en direct toepasbare affectieve communicatievaardigheden. Deze verwerkten ze onder andere in hun boeken, waaronder in ‘How2Talk2Kids: effectief communiceren met kinderen’. De Nederlandse Heleen de Hertog heeft het Amerikaanse boek en de workshop bewerkt voor de Nederlandse markt.

Over How2Talk2Kids

How2Talk2Kids is een succesvolle en praktische methode compleet met boeken, trainingen en themabijeenkomsten. How2Talk2Kids is gebaseerd op een andere manier van praten met, en luisteren naar kinderen. De methode reikt praktische handvatten voor een betere communicatie, waardoor de relatie verdiept en zowel ouders als kinderen meer zelfvertrouwen krijgen.

Kijk voor meer informatie op www.how2talk2kids.nl en klik hier om het boek te bestellen.

Meer lezen over communiceren met kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

How2Talk2Kids

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme