Krijg je kritiek op jouw manier van opvoeden? Zo ga je ermee om

Opvoeden Vera Guldemeester 22 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Kritiek krijgen is nooit fijn, zeker niet als je kritiek krijgt op de opvoeding van je kinderen. Nog pijnlijker is het als je die kritiek van mensen uit je directe omgeving krijgt. Dan lijkt het nog harder aan te komen. Krijg jij ook kritiek op jouw manier van opvoeden? Hieronder geven we je tips om hiermee om te gaan.

Perfecte ouders bestaan niet. Hoe goed je ook je best doet, er gaat altijd wel wat mis. Niet alleen bij jou, maar ook bij je familie, vrienden, collega’s en buren. Het is makkelijk om kritiek te geven op de manier van opvoeden van een ander. Deze kritiek incasseren is vaak een stuk moeilijker.

Omgaan met kritiek op jouw manier van opvoeden

Krijg je weleens kritiek op jouw manier van opvoeden en vind je het moeilijk om hiermee om te gaan? Denk dan eens aan het volgende.

Van wie krijg je kritiek?

Het is goed om te kijken van wie je de kritiek krijgt. Is het van iemand die je eenmalig of weinig ziet? Dan heeft diegene geen weet van jouw manier van opvoeden. Krijg je kritiek van je ouders, die jouw kinderen vaak zien? Dan is het een ander verhaal. Weet wel dat iedereen een andere manier van opvoeden heeft, zo ook je ouders. Zij hebben het op hun manier gedaan en denken dan vaak dat dit de enige juiste manier is, terwijl dit niet zo hoeft te zijn.

Waar gaat het commentaar over?

Krijg je kritiek op onbelangrijke dingen zoals je kind een keer te laat in bed stoppen of je kind laten rondlopen met een snottebel, dan kun je het commentaar naast je neerleggen. Maar geeft bijvoorbeeld je moeder of het consultatiebureau kritiek op het feit dat je je kind teveel snoep geeft of dat het dagelijks veel schermtijd krijgt? Dan kun je dit commentaar wel van harte nemen en er iets mee gaan doen.

Kijk naar je kind

Het belangrijkste is dat jouw kind happy en gezond is. Ziet je kind er goed en gezond uit? Hebben jullie een goede band, heeft hij of zij vriendjes op school en is het vrolijk? Dan hoef je niet te twijfelen aan je manier van opvoeden. Je doet je best en meer dan je best kun je niet doen wat een ander ook zegt.

Reageren op kritiek op opvoeding

Als je kritiek krijgt van iemand die je dierbaar is, dan kan dat hard aankomen. Het is dan goed om eerst rustig na te denken over jouw antwoord. Op het moment van kritiek kun je aangeven dat het beter is om er later op terug te komen. Of je kunt bedanken voor het commentaar en aangeven dat je erg je best doet en dat het pijnlijk is om zulk commentaar te krijgen. Je zal dan zien dat de houding van de ander zal veranderen.

Marit: ‘Mijn familie heeft nog steeds commentaar op ons grote leeftijdsverschil’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme