3 mindful activiteiten die rustgevend zijn voor kinderen én ouders

Kinderen Marloes Graat 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Je wilt als ouder in de herfst leuke activiteiten doen met je kinderen, maar het liefst wel dingen jij ook (een beetje) leuk vindt. Dus niet naar een krijsende, overprikkelende binnenspeeltuin waar je het maximaal één keer per jaar overleeft. Wij snappen dat. Daarom tippen we drie mindful activiteiten die leuk zijn om te doen voor kinderen én ouders.

Nu het kouder wordt en meer regent, moet je iets creatiever zijn met je activiteiten voor kinderen en wat vaker Buienrader checken. Maar je kan natuurlijk nog steeds gewoon naar buiten als het regent: regenjas en laarzen aan en gaan!

Mindful activiteiten om te doen met kinderen

Met deze activiteiten hebben jullie het allebei naar je zin op jouw mama-dag.

1. Pluk zelf appels in een pluktuin

Hoe kun je kinderen beter leren waarom eten kostbaar is en waar het vandaan komt, dan door het ze zelf te laten plukken in een pluktuin?

In Nederland zijn diverse pluktuinen te vinden voor groente, fruit en bloemen. Zo leren ze waar hun favoriete aardbeien, frambozen, appels en peren vandaan komen en waarom ze zo gezond zijn.

In september zijn er bij veel boerderijen oogstdagen van appels en peren. Zo is het op zaterdag 24 september landelijke appelplukdag en openen heel veel fruittelers hun boomgaarden om zelf appels te plukken.

Ideaal om vervolgens samen een zelfgemaakte appeltaart of appelmoes te maken.

2. Ga met je kind samen naar yoga

Als je zelf veel bezig bent met mindfulness, bewust leven en graag yoga doet: betrek je kind hierbij. Er zijn genoeg plekken waar kinderen vanaf twee (!) jaar al kinderyoga kunnen doen of volg samen een ouder-kindles.

Je zult zien dat je kind het leuk vindt om iets te doen wat jij ook doet. Kinderen zijn sponzen en zuigen alle kennis en informatie op, dus als ze van jongs af aan dingen leren over balans en rust hebben ze daar de rest van hun leven baat bij. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen. Op deze website vind je per regio het kinderyoga aanbod, handig!

3. Maak een mindful boswandeling

Ruik aan bloemen, hoor de vogels fluiten en spot kleine dieren onder de bladeren: challenge je inner Freek Vonk en ga samen met je kinderen op pad voor een mindful boswandeling.

Probeer alle vijf de zintuigen te prikkelen: voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Als je met meerdere kinderen op pad bent, kun je iedereen taak geven om iets uit te zoeken waarbij je één zintuig moet gebruiken.

Kijk eens of je van tevoren kan uitzoeken of er in het bos ook bessen, zaden of kastanjes geplukt kunnen worden, die je meteen kan eten. Zo beleven je kinderen het bos eens een keer op een hele andere manier en kun jij even ontprikkelen van alle hectiek van thuis. Win-win!

Zo maak je een boswandeling nóg leuker voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme