Laura Saija
Laura Saija Verzorging 19 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hydrofiele doeken wassen, hoe pak je dat aan?

We zijn allemaal gek op hydrofiele doeken, want met deze doek kun je van alles. Je kunt hem gebruiken als spuugdoek tijdens het voeden, voor lekkende borsten, als inbakerdoek, als onderlegger tijdens het verschonen, voor het afdrogen van je kindje en zelfs als luier.

Maar hoe moet je hydrofiele doeken wassen? Ze moeten natuurlijk wel hygiënisch blijven voor je baby.

Hoe moet je hydrofiele doeken wassen?

Hydrofiele doeken moet je op de juiste manier wassen, om er optimaal gebruik van te kunnen blijven maken. Terwijl je sommige doeken op 60 graden kan wassen, wordt voor de meeste aanbevolen om ze te wassen op een temperatuur van 30 graden. Wij adviseren een temperatuur van minimaal 30 graden tot maximaal 40 graden te hanteren.

Het gebruik van wasverzachter wordt ook afgeraden, aangezien de hydrofiele doeken daarna minder vocht opnemen. Het wordt aangeraden om de doeken niet in de droger te doen, niet te strijken, niet te bleken en ze niet chemisch te reinigen.

Het is altijd verstandig om de instructies op de verpakking en het label van de doek goed te lezen voor extra zekerheid.

Moet je hydrofiele doeken voor het eerste gebruik wassen?

Ja, dit is zeker aan te bevelen. Dit helpt bij het verwijderen van eventuele resten van chemische stoffen van de fabriek en vuil dat tijdens het transport op de doek kan komen. Zeker voor een kleine baby is het niet fijn om hiermee in aanraking te komen. Ook een voordeel van hydrofiele doeken wassen: het verbetert de absorberende eigenschappen van de doek.

Kun je een hydrofiele doek strijken?

Het is beter om dit niet te doen, aangezien het strijken nadelige gevolgen kan hebben voor de katoenvezels. Het strijkijzer maakt de vezels glad, dit kan er voor zorgen dat de doek minder vocht opneemt.

Kan een hydrofiele doek in de droger?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om hydrofiele doeken na het wassen in de droger te stoppen, moet je onthouden dat dit kan leiden tot krimp. In sommige gevallen tot wel 15 procent.

Op het waslabel van hydrofiele doeken wordt vaak aangegeven dat de stof kan krimpen, met een gemiddelde krimp tussen de 5 procent en 15 procent. Dit is iets om in gedachten te houden bij de aankoop en het gebruik van deze doeken.

Wil je weten: zó vaak kun je je handdoek gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme