Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 2 nov 2017

Zo help je een introvert kind gelukkig(er) te worden – zonder er een extravert van te maken

De wereld lijkt gemaakt voor de extraverten onder ons. Daarmee zou je als introvert op achterstand kunnen komen te staan. Gelukkig zijn er voldoende voorbeelden van succesvolle mensen die introvert zijn. Aan ouders de edele taak om een introvert kind stevig in het zadel te helpen en hun grote potentieel te ontdekken.

Introvert kind opvoeden

Een stil, rustig kind, ook wel introvert genoemd, kan met behulp van zijn ouders uitgroeien tot een kind dat zijn persoonlijke krachten benut en tegelijkertijd ruimte heeft voor zijn stille inborst. Het leren navigeren tussen de extraverten, maar genoeg ruimte krijgen om zichzelf te kunnen zijn, is de uitdaging waar een ouder van een introvert kind voor staat.

LEES OOK: 5 dingen die je wilt weten als je een introvert kind in huis hebt.

In een uitgebreid en sterk artikel in de Washington Post schrijft James Patterson hoe je een introvert in zijn kracht zet en gelukkig(er) maakt, zonder een extravert van je kind te willen maken. Voor ouders met introverte kinderen een geweldig stuk om te lezen.

We zetten alvast de tips uiteen hoe je veel kunt betekenen voor je introverte kind

—-

1. Geef een zetje, maar geen duw

Zoals gezegd, je wil absoluut van je kind geen extravert maken. Maar het is wel belangrijk om hem uit te dagen uit zijn veilige, stillere wereld te stappen. De grens tussen een verantwoord zetje en een vervelende duw is moeilijk te bepalen. Blijf begripvol en lief, en leg uit waarom je stimuleert. Vertel bijvoorbeeld dat je een extravert broertje of zusje ook stimuleert om zijn gedrag soms aan te passen. De andere kant op. Introvert zijn is niet minder of fout en de wereld heeft introverten nodig. Dus ondersteun ze, maar daag uit…

2. Biedt mogelijkheden om sociaal gedrag te oefenen

Omdat het fijn is voor je kind om zich gemakkelijk te voelen om iets te zeggen, in de klas bijvoorbeeld, kun je oefenen in een veilige omgeving met de sociale skills. Door je kind een bekende (familielid) te laten vertellen over zijn fascinatie voor tekeningen maken of spelen met LEGO zal het makkelijker zijn dan hem in een onbekende of oncomfortabele omgeving te laten leren.

LEES OOK: Ooit gehoord van de ambivert? Ja die bestaat ook en wie weet ben jij er eentje.

3. Help ze een eigen passie te vinden

Jonge kinderen worden vaak in aanraking gebracht met een beperkt aantal hobbies en sporten. Voetbal, judo of hockey voor jongetjes en turnen, ballet of hockey voor meisjes. Maar introverte kinderen hebben misschien wel behoefte aan heel andere hobbies. Ontdek dus welke passie en hobby bij jouw kind past. Het kan niet anders dan dat er iets is voor jouw kind waar het blij van wordt. Als je datgene vindt waar je kind zich helemaal comfortabel bij voelt, heb je de eerste belangrijke stap al gezet naar meer openheid.

4. Manage de sociale agenda met aandacht

Je weet dat een introvert kind gestrest kan raken van te veel drukte. Is er bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje dan kun je je daarop voorbereiden. Door extra vroeg te zijn, voor de drukte. De ouders van het feestvarken context te geven zodat ze een rustmoment ergens in kunnen bouwen. Je zult merken dat je alleen maar begrip krijgt. En plan niet te veel in het weekend, maar bouw chill-tijd in met het hele gezin. Het moet niet zo zijn dat het ene kind altijd het onderspit delft op de actievelingen en extraverten onder ons. Geef ook altijd de optie om ergens weg te gaan, alleen dat al geeft rust.

5. Biedt structuur en regelmaat

Introverte kinderen kunnen verdwijnen in hun eigen wereldje. Omdat je ze natuurlijk ook bij je wilt hebben in het hier en nu helpt het om structuur te bieden. Een plan voor de dag en avond met duidelijke taken en verwachtingen. Door taakjes in te bouwen waar socialiteit bij komt kijken (samen de tafel dekken bijvoorbeeld) heb je hem sneller in jouw wereld.

Washington Post

Reageer op artikel:
Zo help je een introvert kind gelukkig(er) te worden – zonder er een extravert van te maken
Sluiten