7 tekenen die erop wijzen dat je een introvert kind hebt

Kinderen Janne Vogel 17 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Vindt je kind het heerlijk om tijd alleen door te brengen en trekt hij zich vaak terug? Don’t be alarmed. De kans is groot dat je kind introvert is. En daar is helemaal niets mis mee.

Introvert kind of verlegen?

In een wereld waar extraverten het vaak ‘winnen’, kan het lastig zijn om een kind op te voeden dat niet zo houdt van constant sociaal bezig zijn en afspreken met vriendjes.

Daarnaast wordt introvert zijn vaak verward met verlegenheid, en kun je als ouder het gevoel hebben dat je je kind moet helpen uit zijn schulp te kruipen, terwijl introverten helemaal niet uit hun schulp wíllen kruipen.

Introverte mensen halen hun energie uit alleen zijn, in tegenstelling tot hun extraverte vriendjes, die energie krijgen wanneer ze zich omringen met anderen.

5 dingen die je wil weten als je een introvert kind in huis hebt

Is jouw kind introvert?

Verlegen kinderen en introverten kunnen beiden sociale situaties vermijden, maar doen dit dus om heel verschillende redenen. Maak je vooral geen zorgen als je onderstaande tekenen herkent, want introverten zijn hele krachtige mensen.

1. Je kind vermijdt oogcontact en interactie met anderen, vooral met nieuwe mensen

Nieuwe mensen ontmoeten kan lastig zijn voor een introvert, waardoor de kans groot is dat ze dit vermijden. Je kind doet dit dus totaal niet uit onbeleefdheid, maar puur om zichzelf te beschermen voor het gevoel (vaak schaamte of intimidatie) dat hij krijgt als hij met onbekende mensen praat.

LEES OOK: Zo help je een introvert kind gelukkig(er) te worden – zonder er een extravert van te maken

2. Je kind krijgt een driftbui of is heel verdrietig na een drukke dag

Drukke schooldagen of feestjes kunnen heel vermoeiend zijn voor een introvert kind. Het kan zijn dat je kind er na zo’n dag even helemaal doorheen zit, en dat dit zich uit in een huil- of driftbui.

Als je weet dat er een dag vol sociale interactie aan gaat komen, kan het fijn zijn om wat alone time voor hem in te plannen, het liefst voor en na het drukke moment. Zo kan hij rustig opladen en zal hij na zo’n dag een stuk minder overprikkeld zijn.

Misschien ben je niet introvert, maar heb je sociale angsten

3. Je kind praat meer tegen zichzelf of zijn favoriete speelgoed dan andere kinderen

Introverte kinderen zijn vaak een stuk stiller dan hun leeftijdsgenootjes en geven er voorkeur aan om alles wat ze meemaken van binnen te verwerken (in plaats van dat ze je urenlang de oren van het hoofd kletsen over wat ze vandaag allemaal hebben gezien en gedaan op school).

Als je je kind zachtjes tegen zichzelf hoort praten of een gesprek ziet hebben met zijn favo knuffel, schrik dan vooral niet. Eventjes alleen zijn en zijn ervaringen en gevoelens verwerken, is simpelweg iets wat hij nodig heeft.

4. Je kind speelt liever alleen dan met andere kinderen

Introverte kinderen gebruiken liever hun rijke fantasie en spelen alleen, dan dat ze dit samen moeten doen met andere kinderen. Vooral in grotere groepen of als er kinderen zijn die ze niet kennen, zullen ze zich terugtrekken.

5. Je kind houdt zich vast aan een paar bekende vrienden

Introverten hebben ook vrienden nodig, ze houden zich alleen vaker vast aan een kleiner groepje bekenden, in plaats van dat ze steeds nieuwe vriendjes maken. Help je kind om de banden die hij heeft met zijn vriendjes te versterken. Dit is heel belangrijk voor hem.

Waarom een introvert en extravert samen geweldige kinderen opvoeden

6. Je kind probeert liever geen nieuwe dingen

Omdat nieuwe ervaringen vaak samenhangen met nieuwe mensen en plekken, gaat je introverte kind dit misschien liever uit de weg. Introverten houden zich vaak vast aan bepaalde plekken en mensen, die comfortabel aanvoelen en ze rust geven.

7. Je kind heeft moeite met het uiten van zijn emoties

Introverten verwerken hun gevoelens van binnen (zie punt 2) en houden deze het liefst ook vooral voor zich. Met iemand anders over hun gevoelens praten – ja, zelf met jou – kan daarom lastig zijn.

Push je kind niet om over zijn gevoelens te praten; geef hem eerst de kans om na te denken en alles zelf te verwerken. Als het goed is weet hij dat je er altijd bent om naar hem te luisteren en hem liefde te geven. Hij komt vanzelf naar je toe als hij er klaar voor is.

Must read: 8 tekenen dat je niet introvert of extravert, maar ambivert bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme