7 aparte dingen die intelligente mensen doen

Mind Redactie 21 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Weinig dingen zijn zo moeilijk meetbaar als intelligentie. Natuurlijk kun je een IQ-test doen, maar dat is niet altijd de beste graadmeter om het intelligente kaf van het koren te scheiden.

Nee, dan dit lijstje gekkigheden die de Amerikaanse onderzoekssite Reader’s Digest aan intelligente mensen toebedeelt, waar minder intelligente mensen geen ‘last’ van hebben.

1. Intelligente mensen ruimen hun bureau of kamer niet op

Je zou denken dat intelligente mensen altijd heel opgeruimd en georganiseerd zijn: dat klopt. Maar niet als het om hun bureau, kamer of andere leefomgeving gaat.

Om de simpele reden dat mensen – zo blijkt uit onderzoek, we bedenken dit niet zelf – de beste ideeën en meest creatieve ingevingen krijgen in een rommelige omgeving, omdat wanorde klaarblijkelijk aanzet tot het breken met traditionele gedachten. Waarmee intelligente mensen een excuus hebben om NOOIT meer hun kamer op te hoeven ruimen.

2. Intelligente mensen gaan laat naar bed

Met dank aan de evolutie. Vroeger was het leven ‘s nachts gevaarlijker dan overdag (nog steeds, kun je beweren) en daarom moesten vooral de intelligente mensen ‘s nachts wakker blijven – zij konden immers snel en slim bedenken wat te doen in geval van dreigend gevaar. Daardoor zou de interne klok van intelligente mensen simpelweg anders in- en afgesteld zijn dan minder intelligente mensen.

Wist je trouwens dat dit is waarom moeders zo laat gaan slapen?

3. Intelligente mensen vloeken

Veel mensen denken dat vloeken en schelden iets is van minder intelligente mensen omdat hun woordenschat niet toereikend zou zijn voor meer eloquentie, maar dat is pertinente onzin.

Onderzoek wijst uit dat mensen die vloeken juist een veel grotere woordenschat hebben en talig veel begaafder zijn. Kortom: zeer intelligente wezens zijn. Weten wanneer vloeken gepast is en ook nog kunnen kiezen uit een arsenaal een vloek- en scheldwoorden is dus juist heel erg knap.

4. Intelligente mensen douchen af en toe koud

Dat een koude douche goed is voor je bloedsomloop, huid, geheugen en gemoedstoestand, is door meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Dat lijkt gepaard te gaan met een boost van hersenfuncties en -productiviteit, maar dat wordt nog nader onderzocht.

Hoe dan ook lijkt het erop dat intelligente mensen een koude douche op z’n tijd niet schuwen, maar deze bewust opzoeken om hun reeds aanwezige intelligentie nog een extra energie-impuls te geven.

5. Intelligente mensen irriteren zich aan kauwende mensen

Dat menen Amerikaanse onderzoekers. Volgens hun onderzoek bestaat er een verband tussen intelligente mensen en de onkunde om geluiden om hen heen te filteren. Dat wordt leaky sensory gating genoemd, waarmee gezegd wordt dat alles om je heen opgenomen wordt, en binnenkomt.

6. Intelligente mensen hebben regelmatig kritiek op zichzelf

Waar je zou denken dat intelligente mensen blaken van zelfverzekerdheid, is het tegenovergestelde vaak het geval. Het mooie is dat incompetente mensen zich niet bewust zijn van hun eigen incompetentie, terwijl intelligente mensen zich juist (zeer) bewust zijn van hun eigen tekortkomingen.

Grappig genoeg zijn het vaak juist ook intelligente mensen die zichzelf onderschatten: juist omdat ze weten hoeveel kennis er is, weten ze ook dat hun eigen kennis daar slechts een minieme fractie van is. Kortom: intelligente mensen zijn vaak hun eigen grootste criticasters.

7. Intelligente mensen praten tegen zichzelf

Ooit iemand voorbij zien lopen die in zichzelf murmelt? Vast wel. Hoewel het vandaag de dag ook kan zijn dat ‘ie aan telefoon is, maar dat terzijde.

Intelligente mensen kunnen nou eenmaal dingen beter onthouden of snappen als ze ze hardop uitspreken. Daardoor is hun brein in staat de objecten te onthouden, te visualiseren en ze in een context te plaatsen.

Nog zoiets: mensen die dagdromen zijn ook heel intelligent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme