Er is een wetenschappelijke reden waarom kinderen zo gek zijn op Elmo

Kinderen Susan Dalstra 17 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoewel Elmo volwassenen met zijn hoge stemmetje en hyperactieve gedrag misschien een tikje op de zenuwen werkt, zijn kinderen over het algemeen dol op het Sesamstraat-figuur. En dat is geen toeval.

Rood

ls het op populariteit aankomt, laat hij Koekiemonster en Pino ver achter zich. Er blijken meerdere wetenschappelijke verklaringen te zijn waarom Elmo zo geliefd is.

De eerste reden heeft alles te maken met Elmo’s kleur. Rood is een van de eerste kleuren die baby’s kunnen zien. Kinderen worden niet meteen geboren met alle visuele kwaliteiten die ze nodig hebben. Die worden pas in de eerste jaren van hun leven ontwikkeld. Maar na een paar weken kunnen baby’s al de meest levendige kleuren onderscheiden, inclusief primaire kleuren als rood en oranje. Niet zo gek dus dat baby’s ademloos toekijken wanneer de tv aanstaat en een uit de kluiten gewassen rood figuur tegen ze begint te praten.

Hoge stem

Daarnaast zijn kleine kinderen heel gevoelig voor geluid. En wil Elmo nou net zo praten als veel volwassenen tegen baby’s en puppy’s praten: met een stem die drie octaven de lucht in schiet. ‘Dat hoge stemmetje, de nadruk op klinkers en het overdreven articuleren is ook hoe de meeste kinderen worden toegesproken door verzorgers in onze cultuur’, verklaart dr. Lauren Gardner van het Autism Centre.

Voor kinderen is Elmo dus een soort samensmelting van hun twee favoriete dingen: de kleur rood en de stem van hun ouders.

Vriendje

Daarbij gedraagt de vrolijke Sesamstraat-bewoner zich in de manier van denken, praten en uitleggen ook als een kind. Omdat Elmo in doen en laten lijkt op een peuter voelt hij voor veel kinderen als een vriendje. Maar boven alles geldt: Elmo is een goede jongen. Hij is altijd aardig, zegt ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’. Kinderen voelen zich aangetrokken tot dat soort types omdat het uitstraalt wat ze van huis uit meekrijgen: positief en vriendelijk zijn.

Dus de volgende keer dat je kind voor de tigste keer om Elmo smeekt, weet dan dat het is omdat Elmo de rode, wollige versie is van thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme