Zo deal je met jaloezie in je relatie

Mind Chiara Izelaar 15 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

“Hij staarde net iets te lang naar die vrouw.” “Zou hij aan het appen zijn met die knappe collega?” “Hij vindt haar vast aantrekkelijker dan mij.” Komt dat groene monster de laatste tijd vaak om de hoek kijken? Zo deal je met jaloezie in je relatie.

Als je snel – onterecht – jaloers bent, kan dit de lange termijn grote relatieproblemen opleveren. De kans is groot dat je partner zich gewantrouwd voelt, en dit levert uiteraard niet veel goeds op.

Het vervelende is dat jaloezie vaak ontstaat door gedachtes in je hoofd. Wanneer je de volgende dingen op een rijtje zet, zal de jaloezie vanzelf verdwijnen.

4 redenen waarom een beetje jaloezie juist goed is voor je relatie

 

De juiste focus

Stel je partner heeft een nieuwe collega waarmee hij nauw samenwerkt. Dan ben je snel geneigd om je alleen te focussen op het feit dat zij veel tijd met elkaar doorbrengen. Ook filter je automatisch alle positieve eigenschappen van de collega in kwestie.

Je ziet alleen hoe mooi, slim en succesvol zij is. Verruim je blik door aandacht te geven aan de minder leuke punten. Misschien klaagt je partner weleens over haar, misschien is ze wel verloofd! Wanneer het groene monster op komt duiken, ben je snel geneigd om deze dingetjes over het hoofd te zien. Verleg dus je focus!

Stop met projecteren

“Zij is mooier.” “Zij is vast beter in bed.” “Hij lacht vaker om haar grapjes.” Deze gedachtes ontstaan voornamelijk wanneer je een negatief zelfbeeld hebt. Juist omdat je jezelf niet ‘leuk genoeg’ vindt, ga je ervan uit dat je partner sneller vreemd zal gaan met iemand die dat allemaal wel is. Je schrijft je eigen angsten als het ware toe aan je partner.

Deze vorm van projectie kan ook ontstaan als je zelf verlangens koestert voor een ander. Het beste medicijn tegen projectie is voorbarige conclusies achterwege laten. Probeer erachter te komen of wat je denkt ook echt waar is. De kans is groot dat je angst de overhand neemt.

Een tikkeltje hypocriet?

Wanneer je lekker aan het appen bent met vriendinnen, begrijpt je lief dat je eventjes aan je telefoon gekluisterd zit. Zodra hij niet van zijn scherm is weg te slaan, beginnen de alarmbellen te rinkelen. Als jij wat later thuis bent liep de vrijmibo gewoon uit, maar als hij niet thuis eet bleef hij sowieso hangen om meer tijd door te brengen met die aantrekkelijke collega.

Jaloerse mensen hangen vaak een andere verklaring aan hun eigen gedrag dan die van hun partner. Een kritische blik naar de verklaring voor je partners gedrag kan een hoop veranderen. Ga ook eens na hoe vaak dit soort gebeurtenissen zich herhalen.

Boost je relatie

Je partner is niet voor niets op je gevallen, dus waarom zo onzeker? Misschien is de spanning er een beetje af, maar dit los je niet op door te piekeren. Al die negatieve gedachtes – over jezelf of over wat hij wel niet zou kunnen doen met een ander – maken je alleen maar jaloerser.

Zet die negativiteit om in positive vibes! Verras je partner met een leuke date, trek je mooiste jurk uit de kast enb spendeer wat meer quality time samen. Jullie worden allebei herinnert aan waarom jullie ook alweer zo verliefd op elkaar werden. Je zult snel merken dat je zekerder bent over jezelf én je relatie!

Hoe deal jij met jaloezie in je relatie? Deel jouw tips via het Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme