Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 4 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Wel of geen jas aan? 6 redenen om niet in discussie te gaan met je kind

Het is niet meer echt koud, ook nog niet warm, soms regent het en het volgende moment schijnt de zon. We’ve all been there, je kind wil buitenspelen en weigert een jas aan te trekken. Jij wil dat dat wél gebeurt want voor het weet zit je thuis met een ziek kind.

Deze discussie voeren heeft geen zin en er zijn genoeg reden te bedenken waarom je kiddo beter zijn of haar eigen gang moet laten gaan.

1. Het is niet íjskoud buiten

Je zit niet op een ziek kind te wachten maar geloof ons, zo koud is het niet meer. Er komt geen sneeuw uit de lucht gevallen en het zonnetje breekt steeds vaker lekker door. Als je kind nu buiten speelt en haar jas uittrekt staat ze niet buiten in de kou met -5 graden celsius. De temperatuur komt deze week amper onder de tien graden uit dus maak je geen zorgen om de ‘kou’.

2. Je kind weet zelf het beste of ze het warm of koud heeft

Vrijwel iedereen is in staat om voor zichzelf te bepalen of je het warm of koud hebt. Ja, ook kinderen kunnen dat. Je kind zal niet zo maar zeggen dat het stikheet is als ze in een hoekje zit te rillen. Vertrouw op dat gevoel van je kind.

3. Je kind kan altijd haar jas weer aantrekken

Als jouw kiddo zich realiseert dat het helemaal niet zo warm is, of het na een tijdje toch koud krijgt, kan je zoon of dochter zijn of haar jas altijd weer aantrekken. Klinkt niet gek toch?! Zeg dan trouwens vooral niet ‘ik zei het toch’. Kinderen leren hier namelijk van.

4. Je geeft je kind zelfcontrole

Kinderen moeten leren om voor zichzelf keuzes te maken. En ja, natuurlijk gaat dat gepaard met het maken van fouten maar daar leren ze vervolgens van. Geef ze die vrijheid. Kinderen krijgen een gevoel van vertrouwen als jij ze deze keuze toevertrouwd. Het gaat niet alleen om het dragen van een jas of niet maar wel dat ze leren om zelf keuzes te maken en ook leren vertrouwen op jouw advies.

5. Van deze temperaturen wordt je niet ziek

Als je kind midden in de winter tijdens het bouwen van een sneeuwman besluit om zijn jas uit te trekken is het logisch dat je daar niet mee akkoord gaat, echter het is inmiddels al lente. In de schaduw is het lang niet zo warm als in de zon maar het is ook geen temperatuur waar je ziek van wordt. Daarnaast zijn kinderen ook nog eens altijd in beweging en op het voetbalveld staan ze ook alleen in een shirtje.

6. Trek je niks aan van wat andere ouders doen

De een kiest er voor om hun kinderen wél met jas aan te laten spelen, de andere ouder vindt het prima zonder. Trek je daar vooral niks van aan. Als je je erop aangekeken voelt dat jouw kind wél zonder jas mag buitenspelen laat dat dan lekker van je afglijden. Jij en je kind zijn prima in staat om deze keuze voor jullie zelf te maken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme