Je kinderen wakker maken: dit is de beste manier

Kinderen Redactie 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben je echt een avondmens, dan ken je het niet-uit-bed-willen-gevoel waarschijnlijk maar al te goed. Het is zo lekker warm, je kunt best vijf minuten sneller douchen: de smoesjes zijn eindeloos. Ook voor kinderen is opstaan niet altijd even makkelijk, zeker als het nog donker is in de winter. Je kinderen wakker maken kan dan ook weleens problemen opleveren.

Toch is het best wel belangrijk dat je kind op een goede manier de dag begint. Dat heeft namelijk invloed op in hoeverre hij  openstaat voor nieuwe ervaringen, bijvoorbeeld nieuwe dingen leren op school.

Je kind wakker maken

Daarom: een paar snelle tips voor het wekken van de kleintjes.

1. Je kinderen wakker maken zonder wekker

Eerlijk: hoe blij ben jij als je ‘s ochtends je wekker hoort? Elke dag weer datzelfde geluidje dat door merg en been gaat en geen genade kent, laat staan gevoel? Juist: waarschijnlijk niet zo heel blij. Datzelfde geldt voor je kinderen. De eerste stap in het wakker maken van je kinderen is dan ook om die leuke Tinkerbell-wekker de deur uit te doen en gewoon zelf naast hun bed te gaan staan.

2. Het zonnetje in huis

Nog één in het rijtje ‘hoe zou jij het zelf willen?’: iedereen wordt het liefst wakker gemaakt door een vrolijk iemand. Of je nu echt een ochtendmens bent of het gevoel heel goed kunt faken, je kids positief wekken doet een heleboel. In het begin zullen ze daar alleen maar chagrijniger van worden, maar het helpt hen wel om goed aan de dag te beginnen. Om zelf zo blij mogelijk te zijn, is het handig om je wekker een kwartiertje voor de wektijd van de kinderen te zetten.

3. Zingen helpt

Muziek heeft veel goede invloed op kinderen: hun taalontwikkeling zou er bijvoorbeeld beter door worden, en het is goed voor de band tussen jou en je kind. Maar het maakt kinderen ook vrolijker! Even wakker worden met een kinderliedje doet wonderen. Zorg ervoor dat het niet elke dag hetzelfde liedje is, dan gaat het effect weg en kunnen je kinderen juist negatieve associaties gaan krijgen met het lied.

4. Probeer ‘gradual light’

We weten dat we net zeiden dat je de wekker de deur uit moet doen, maar mocht je kind echt heel veel moeite hebben met het gebrek aan daglicht in de winter, dan kun je overwegen toch een wekker aan te schaffen die je kind langzaam wakker maakt met natuurlijk licht. Kun jij toch weer een beetje langer in bed blijven liggen.

5. Stel niet te hoge verwachtingen

Je kunt niet verwachten dat je kind binnen een minuut naast zijn bed staat – zeker niet als jij dat ook niet kunt. Speel daarop in door ruim de tijd te nemen ‘s ochtends en flexibel te zijn. Accepteer ook dat het soms moeilijker gaat, en word daar niet boos om. Uiteindelijk wordt niemand daar vrolijker van.

Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme