Johannesbroodpitmeel: zo gebruik je het

Babyvoeding Wilma Groothuis 16 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Is jouw baby de laatste tijd vaak aan het spugen? Dat kan best lastig zijn, voor je baby, maar ook voor jou. Wat dan kan helpen, is johannesbroodpitmeel.

Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Voeding binnenhouden

Alle baby’s spugen weleens hun voeding uit, dat wordt ook wel reflux genoemd. Als jouw baby momenteel vaak voeding uitspuugt, kun je johannesbroodpitmeel gebruiken om de voeding proberen binnen te houden. Het is een geelwit of wit poeder bestaande uit gemalen kiemende zaden, afkomstig van de johannesbroodboom. Hiervan wordt het meel gebruikt als verdikkingsmiddel van de melkvoeding voor een baby. Op die manier kunnen problemen met reflux worden voorkomen.

Zoals we hierboven al zeiden, spugen alle baby’s weleens. Dat is ook absoluut niks raars en hoef je je dus geen zorgen over te maken. Het kan zijn dat jouw baby erg veel last heeft van reflux of bijvoorbeeld slecht groeit. Misschien heeft hij dan een refluxziekte. Johannesbroodpitmeel is dan een goede optie, omdat je op die manier de voeding zwaarder maakt. De voeding blijft dan beter in je baby’s maag liggen. Daarnaast drinkt je baby ook wat rustiger als de voeding dikker is.

Johannesbroodpitmeel gebruiken

Hoewel johannesbroodpitmeel een goede oplossing is, is het wel nodig om eerst met je huisarts of het consultatiebureau te overleggen of het nodig is. Je baby wordt dan onderzocht om te kijken waar het spugen vandaan komt en wat de beste oplossing is. Als johannesbroodpitmeel inderdaad de beste oplossing is, kunnen zij je ook adviseren over het gebruik ervan.

Over het algemeen geldt dat je 1 á 2 schepjes toevoegt aan 100 milliliter melk, zowel moedermelk als kunstvoeding is prima. Toch blijft het altijd lastig om de juiste hoeveelheid te bepalen, waardoor je het beste dit ook in overleg met je arts kunt doen. De beste manier is om het rustig op te bouwen, maar je kan het al wel bij baby’s vanaf 0 jaar gebruiken.

Borstvoeding en flesvoeding

Je kan johannesbroodpitmeel zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding gebruiken. Als je borstvoeding geeft, kun je het meel toevoegen aan de opgewarmde afgekolfde melk. Je houdt dan de 1 á 2 schepjes aan, zoals hierboven genoemd. Geef je liever borstvoeding op de gebruikelijke manier? Maak dan een papje van het meel en geef voor en na de borstvoeding met een lepel een paar hapjes aan je baby.

Als je de johannesbroodpitmeel wilt gebruiken bij de flesvoeding, maak je het flesje op de normale manier klaar. Voeg ook daar de 1 á 2 schepjes toe zoals eerder genoemd en laat je baby daarvan drinken. Nogmaals: het is bij elke baby weer anders, de één kan meer krijgen dan de ander. Ga hier dus voorzichtig mee om en onderzoek wat goed werkt bij jouw baby.

Ook is johannesbroodpitmeel niet voor elke baby weggelegd. Je baby kan last krijgen van darmkrampjes of van juist meer reflux. Bespreek dan altijd met je arts wat je het beste kunt doen.

Lisa: ‘Ik dacht dat mijn twee maanden oude baby stikte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme