Was je eerste een meisje en moet je nu een jongen opvoeden? Dit moet je weten

Kinderen Maaike Kooijman 26 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Genderneutraal opvoeden is de trend van de afgelopen tijd. En al vinden we dat ieder kind dezelfde behandeling en kansen verdient, zijn er toch verschillen in gedrag en behoeften tussen jongens en meisjes. Oké, deels aangeleerd door de maatschappij, maar deels ook van nature uit. Dus was je eerste een meisje en moet je nu een jongen opvoeden? Dan kun je dus af en toe voor verrassingen komen te staan.

Andere behoeften jongetjes

Opvoedingsexpert Maggie Dent adviseert dat je je verwachtingen van je kinderen wel realistisch moet houden. Je zult die dus ook enigszins moeten aanpassen aan het geslacht waarmee je kind zich identificeert. Zo zouden jongetjes meer bewegen en minder praten, zegt ze bij Kinderling Conversation. Dit moet je volgens haar nog meer weten.

Jongens hebben vaak meer goedkeuring nodig

Meisjes kunnen regelmatig de hele dag zoet zijn met Playmobil of Lego, of het nu gaat om een dierentuin bouwen of ermee spelen. Jongens kunnen dat ook wel, maar hebben over het algemeen vaker jouw mening nodig, zegt Dent. Komen ze naar je toe om te laten zien wat ze hebben gemaakt, besteed daar dan ook genoeg aandacht aan. Ook moeten ze soms meer vermaakt worden, maar dat is helemaal oké.

Accepteer een beetje stoeien

De ‘laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’-campagne van SIRE riep aardig wat verontwaardigde reacties op, en dat was geheel terecht. Immers: niet iedere jongen houdt van buitenspelen en sommige meisjes vinden het júist leuk om in bomen te klimmen.

Toch zie je in de natuur vaak dat de mannetjes wat agressiever zijn, en ook onder mensen lijken jongens wat lichamelijker. Kijk er dus niet van op als jongens hun vriendjes ‘aanvallen’, dat hoort gewoon bij het spelen. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je een moet jongen opvoeden.

LEES OOK: 9 x waarom een jonger zusje of broertje hebben niet altijd leuk is..

Het is belangrijk om jongens buiten hun eigen groepje te laten spelen

Dat jongens vaak een vriendengroepje hebben met wie ze graag buitenspelen en stoeien, betekent niet dat het niet goed is als je ze ook met kinderen van andere leeftijd én het andere geslacht laat spelen.

Meisjes kunnen ze niet alleen een heleboel leren (wij zijn immers net iets gestructureerder), maar je zoontje laten omgaan met meisjes geeft hen ook een feministischere kijk op het leven. Als ze vroeger veel vriendinnetjes hadden in de zandbak, zullen ze die op latere leeftijd veel minder snel als lustobject zien.

Jongens vinden het moeilijk om over gevoelens te praten…

… dus leer ze dat. In onze maatschappij wordt mannen niet automatisch aangeleerd om zich kwetsbaar op te stellen, en dat kan ervoor zorgen dat je zoon moeite heeft met het verwerken van bijvoorbeeld angst en woede.

Als je daar genoeg met ze over praat, leer je ze daar wel mee omgaan. Daarnaast is het – uiteraard – net zo belangrijk om tegen jongens te zeggen dat je van ze houdt als tegen meisjes.

Enneh, heb je nou het gevoel dat je nog niet genoeg voorbereid bent? Dit zijn 9 vaardigheden die alle jongensmoeders gewoon moeten bezitten.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kinderling

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme