Jij de oudste en je partner de jongste thuis of andersom? Dit zegt het over jullie relatie

Relatie Lizette van Loenen 26 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Er bestaan duizenden theorieën die zeggen te kunnen verklaren hoe je de liefde van je leven kunt vinden en wat de beste match is voor een relatie. Wij hebben een theorie ontdekt die griezelig in de buurt komt van de waarheid. Tenminste: bij ons klopt het als en bus.

Liefdestheorie

De liefdestheorie op basis van de volgorde waarin je in jouw gezin geboren bent, is beschreven door Kevin Leman in zijn boek The New Birth Order Book: Why You are the Way You are. In dit boek haalt Leman een onderzoek aan dat gepubliceerd is in Journal of Marriage and Family, waarin de relaties van 236 mensen en hun partners zijn onderzocht in combinatie met de volgorde waarin ze geboren zijn. Daar kwamen opmerkelijke feitjes uit voort.

Natuurlijk moet je deze, net als elke theorie over de liefde, met een korrel zout nemen, maar het is wel leuk om te kijken of deze theorie in jullie geval klopt.

Als jij het oudste kind bent

Beste match: het jongste kind
Slechtste match: het oudste kind

Volgens een onderzoek onder drieduizend gezinnen, gedaan door Walter Toman, hoogleraar klinische psychologie aan de universiteit van Erlangen-Nuremberg in Duitsland, heeft je huwelijk een grote kans van slagen als je als oudste samen bent met een partner die de jongste is. Volgens Leman heeft dit alles te maken met het feit dat ‘opposites attract’. De oudste zou de jongste dingen kunnen leren, en de jongste kan de oudste leren het leven wat minder serieus te nemen.

De allerbeste match heb je als de vrouw de oudste was in het gezin, en de man de jongste. Als twee oudsten een relatie met elkaar hebben kan dat volgens Leman een grote uitdaging zijn. Volgens hem zijn ze beiden vaak sterke persoonlijkheden met perfectionistische trekjes. Dat kan botsen. Dat betekent niet meteen dat je relatie gedoemd is te mislukken, want Hillary en Bill Clinton, een bekend koppel dat bestaat uit twee oudsten, zijn ook nog steeds bij elkaar.

Als jij het middelste kind bent

Beste match: het jongste kind
Slechtste match: het middelste kind

Volgens onderzoek van Leman zelf, is communiceren niet de sterkste kant van middelste kinderen. Ook zijn ze niet makkelijk in het blootgeven van hun gevoelens. Echte binnenvetters, dus. Het zijn echter wel ideale levenspartners, omdat ze zich al vroeg moesten aanpassen in het gezin waar ze vandaan komen.

Middelste kinderen zijn een perfecte match met jongsten, omdat middelsten over het algemeen heel goed overweg kunnen met -over het algemeen- extraverte jongsten.

Als jij het jongste kind bent

Beste match: het oudste kind
Slechtste match: (je raadt het al) het jongste kind

Twee jongsten in een relatie is pure chaos, als je het Leman vraagt. Jongsten staan erom bekend dat ze vaak wat minder goed met geld kunnen omgaan, en ook wat minder consequent zijn.

Ook hebben jongsten er een handje van om de schuld op anderen af te schuiven (iets met jeugdtrauma’s). Twee van dat soort is dus gewoon niet ideaal. Een oudste kind biedt uitkomst en vastigheid. Alles wat je als jongste nodig hebt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme