Mijn kind wil alleen nog maar een broodje hagelslag bij de lunch, is dit een fase?

Eten Laura Saija 21 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Merel Hoftijzer is moeder van een zoontje van 1,5 jaar. Daarnaast is zij voedingsdeskundige en de oprichter van het platform Voor de Kleine Eters. Als voedingscoach biedt zij hulp aan ouders die het lastig vinden om gezond eten aantrekkelijk en lekker te maken.

Vandaag beantwoord Merel de voedingsvraag van Vera.

Mijn kind wil alleen nog maar een broodje hagelslag bij de lunch, is dit een fase?

De 34-jarige Vera is moeder van twee kinderen. Haar jongste dochter is nu vier jaar en wil sinds kort alleen nog maar een broodje hagelslag bij de lunch. Vera maakt zich zorgen of dit een fase is waar haar kind doorheen gaat.

In het begin dacht Vera dat haar kind gewoon een voorkeur had voor hagelslag, maar na een paar weken at haar dochter helemaal niets anders meer op brood. Wat Vera ook probeerde, het broodje met hagelslag bleef favoriet.

Voedingsdeskundige geeft antwoord

Merel Hoftijzer legt uit dat het normaal is dat kinderen een voorkeur hebben voor bekende voedingsmiddelen. “Hagelslag is zoet en kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoete smaken door de borst- of kunstvoeding.”

Merel benadrukt dat het belangrijk is om niet tegen kinderen te zeggen dat iets ongezond is, omdat dit kan bijdragen aan het extra verlangen naar dat voedingsmiddel. “Het kan zijn dat kinderen onbewust hebben opgepikt dat hagelslag bijzonder en extra lekker is, waardoor ze er graag meer van willen. Als je hagelslag weigert met de reden dat het ongezond is, kan het zijn dat je kind het daarom juist alleen nog maar meer wil.”

Positieve sfeer

In plaats daarvan stelt ze voor om bijvoorbeeld een half broodje met hagelslag en een half broodje met ander beleg aan te bieden om de gelijke benadering van voedingsmiddelen te bevorderen. “Het is belangrijk om neutraal over alle soorten eten te praten en geen emoties aan specifieke voedingsmiddelen te koppelen.”

“Als het kind toch alleen maar hagelslag op brood wil dan kan er iets anders als lunch worden aangeboden, zoals gezonde bananenpannenkoeken. Hierdoor verdwijnt de strijd om wat er op het brood gaat en wordt er een positieve sfeer gecreëerd door iets anders te eten.”

Voedingsdeskundige Merel Hoftijzer: ‘Dit kun je doen als je kind altijd alle groenten eruit vist’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme