Gedraagt je kind zich verwend? Zo fluit je ze terug

Kinderen Susan Dalstra 3 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Als we niet oppassen zitten we straks opgescheept met een generatie egoïstische, verwende kinderen die menen dat ze overal recht op hebben. Daarvoor waarschuwt Fran Walfish, hoogleraar en auteur van het boek The Self-Aware Parent.

Schuldgevoel

Die verwende snotapen zijn een probleem van deze tijd. Volgens Fran komt dit omdat in veel gezinnen beide ouders werken. Lange uren zorgt voor stress en uit schuldgevoel of simpelweg vermoeidheid is het voor veel vaders en moeders een uitdaging om consistent te zijn en grenzen te bewaken. Het resultaat: een verwend kind.

Prinses

Een verwend kind spot je meteen. Ze zijn veeleisend en van mening dat ze ergens op recht hebben. ‘Ouders sparen hun kinderen veel te veel en geven ze oneindig veel waarschuwingen en kansen’, meent Fran. Maar wat kan je doen als je zo’n prins(es) in de dop opvoedt? Deze vijf dingen kun je doen om je autoriteit te herpakken – en vijf dingen waar je voor moet waken.

Wat je kan doen

1. Stel heldere grenzen

Geef niet meerdere waarschuwingen voor hetzelfde probleem. Eén waarschuwing zou genoeg moeten zijn voor een redelijke consequentie.

2. Accepteer dat je niet aardig gevonden hoeft te worden

Veel ouders voelen zich schuldig als ze het idee hebben dat ze hun kind niet teveel aandacht geven en gaan overcompenseren. Probeer in plaats daarvan je autoriteit te bewaken. Anders geloven kinderen dat ze een sterkere stem hebben dan hun ouders.

3. Leg uit wat er misgaat als jullie allebei kalm zijn

Je kind steekt niks op van een kwade reactie. Leg in plaats daarvan rustig uit wat er misgaat en waarom. Laat vervolgens zien hoe je dat in de praktijk toepast.

4. Erken woede

Een krachtig ‘nee!’ werkt niet als je kind een driftbui heeft. Je loopt daardoor ook het risico dat je kind in de toekomst haar gevoelens niet meer met je deelt. Ga in plaats daarvan op oogniveau zitten, haal diep adem en erken dat je kind overstuur is. Op deze manier leren ze op een gezonde manier omgaan met hun frustraties en kunnen ze jouw kalme benadering imiteren.

5. Geef het goede voorbeeld

Nadat je de gevoelens van je kind hebt erkend, kun je rustig bespreken wat je gedaan wil hebben. Als je een discussie hebt over badtijd bijvoorbeeld, neem je je kind mee naar de badkamer en zet je hem in de badkuip. Zo beweeg je je  kind richting zijn verantwoordelijkheid op jouw bevel.

<h2

1. Onderhandelen

Je kind staat qua autoriteit niet op hetzelfde level als jij. Je hoeft dus niet met ze in onderhandeling.

2. In de verdediging schieten

Ondermijn je eigen grenzen niet door in de verdediging te schieten. Probeer in plaats daarvan kalm en gefocust te blijven.

3. Toegeven

Wanneer een driftbui boven komt drijven, is de makkelijkste weg om een stap terug te doen en toe te geven aan wat je kind wil – meer chips, later naar bed, meer tv. Geef daar niet aan toe. Reageer met empathie op de respsons van je kind, maar houd voet bij stuk.

4. Een consequentie verlengen

Een consequentie moet een beetje steken voor een hele korte tijd (afhankelijk van de leeftijd van je kind). Zo houd je je kind gemotiveerd zich te gedragen.

5. Teveel straffen

Je denkt misschien dat veel straffen voorkomt dat je kind verwend raakt, maar overdrijf het niet. Op een gegeven moment maakt een straf namelijk geen indruk meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme