De eeuwige strijd: 7x manieren om je kind gezonde voeding te laten eten

Eten Valéry de Voijs 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Hét grote mirakel onder ouders: hoe zorg ik dat mijn kinderen voldoende gezonde voeding binnen krijgen? Als je geluk hebt smikkelt je kind van iedere maaltijd die ze voorgeschoteld krijgen, maar vaak gaat het er toch iets moeilijker aan toe. Hoe laat je je kind toch aan gezonde voeding wennen? Dat lees je hier.

Ashley Furnell heeft daar wel wat trucjes voor. Als doorgewinterde lerares deelt ze al haar tips en tricks op haar eigen Youtube-kanaal, en daar zijn wij haar heel dankbaar voor.

Gezond eten

Thanks Ashley, met deze trucjes kunnen we wel wat:

1. Smoothies

Dé grote truc: verstop je fruit en groenten in een lekkere smoothie. Doe vervolgens gekleurde snoepjes, marshmallows of chocolaatjes in een kommetje en laat je kind z’n eigen smoothie versieren.

2. Sneaky food

Ashley heeft nog zo’n fijn trucje om kids toch hun portie vitamientjes te laten eten. Haar zogenaamde ‘sneaky foods’ waarbij ze – zoals de naam al doet vermoeden, stiekem groenten in het eten ‘verstopt’. Haar favorietjes zijn de spinazie pannenkoeken. Of wat dacht je van vegetarische balletjes? Verstop je groenten in een lekker balletje en dippen maar! Zijn je kids gek van toetjes? Maak dan een chocolademousse van avocado, of bananenijs. Het enige nadeel is dat je kinderen op deze manier wel gezonde voeding binnen krijgen, maar nog steeds niet gewend raken aan het fruit of groenten. Bij het zien van een spruitje of tomaat zullen ze nog steeds hun neus ophalen.

3. Probeer verschillende recepten

Spuugt jouw zoon of dochter die gekookte bloemkool uit? Probeer hem dan eens te roosteren! Houden je kinderen niet van aardappelpuree, dan kun je de aardappelen koken, of in de oven opwarmen. Er zijn tal van mogelijkheden.

4. Kale vorm

Sloof jij je uren uit om die geweldige bolognesesaus te maken, spuugt je kind het ondankbaar uit. Een saus kan nog zo lekker ruiken, en heerlijk smaken… kinderen eten toch vaak de ‘kale vorm’ beter. Zet dus ook die kale spaghetti of macaroni alvast klaar. Grote kans dat ze hier wel van eten.

5. Maak er een feestje van

Laat je kind zelf hun servies uitzoeken. Van gekleurde bordjes met vrolijke prints tot aan schattige lepeltjes.. je kind weet er wel raad mee. Je kunt het eten daarbij ook op een creatieve manier opdienen. Maak bijvoorbeeld de manen van een leeuwenhoofd van worteltjes, of versier de stukjes appel met pindakaas. Als ze het eten associeren met vrolijkheid, zal dat bordje vast eerder leeg raken.

6. Bord met vakjes

Volgens Ashley zijn deze bordjes ideaal om kinderen te leren waar een gebalanceerde maaltijd uit bestaat. De oranje worteltjes in het ene vakje, de groene broccoli in het andere vakje. Maak desnoods een mini buffet, en laat je kinderen het allemaal zelf in de verschillende vakjes op hun bord scheppen.

7. Laat je kind mee helpen in de keuken

Ten slotte suggereert Ashley om je kids mee te laten helpen in de keuken. Kneden, roeren en mengen: die kleine handjes kunnen meer dan jij denkt. Als ze maar kunnen friemelen en voelen zijn kinderen al snel tevreden. Je zult er waarschijnlijk wel wat meer tijd voor moeten uitrekken maar als je kind daardoor z’n bordje leeg eet: waarom niet?!

Relaxed uit eten met jonge kids – zó doe je dat!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ashley Furnell

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme