Mijn kind speelt alleen maar met eten, wat moet ik doen? Voedingscoach geeft antwoord

Voeding Laura Saija 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

In de rubriek Voedingsperikelen beantwoordt voedingsdeskundige Merel Hoftijzer elke keer een andere vraag van een Famme-lezeres. Deze week de vraag van Annemarie (36), want haar kind speelt alleen maar met eten.

“Noé (1) at altijd alles netjes van de lepel, maar sinds een paar weken wil ze alles per se zelf doen. Zodra ze de lepel in haar hand krijgt, begint het spelen. Eten eindigt regelmatig op de vloer of op de muur, maar in haar mond belandt bijna niks”, vertelt Annemarie.

Mijn kind speelt alleen maar met eten, wat moet ik doen?

Voedingsdeskundige Merel Hoftijzer, oprichter van het platform Voor de Kleine Eters, snapt dat het als ouder voor nogal wat frustratie kan zorgen als een kind met zijn of haar eten gooit, erin knijpt, in z’n bord roert of met bestek aan het spelen is. Het eten zit tegen de muren geplakt en je kind zelf zit ook helemaal onder.

“Vooral dreumesen zijn hier berucht om. Je vraagt je soms af of dit normaal is. En toch is het dat wel. Zeker de allerkleinsten zien geen onderscheid tussen bijvoorbeeld speelgoed en eten: alles is er om te ontdekken, van te leren en mee te experimenteren. En dat doen kinderen door te spelen.

Ze ontwikkelen bijvoorbeeld hun fijne motoriek door erwtjes één voor één op te pakken en ze leren over zwaartekracht door eten te laten vallen op de grond. Allemaal super nuttige vaardigheden in het leven”, vertelt Hoftijzer.

Ontdekken

Hoftijzer benadrukt dat spelen met eten niet alleen bijdraagt aan het ontdekken van de wereld om hen heen, maar het helpt ook met het leren kennen van nieuwe smaken en texturen. “Het leren kennen van smaken en texturen zorgt ervoor dat je kindje steeds meer dingen proeft en lust. Eet je bijvoorbeeld voor het eerst aubergine, dan kan dat best een beetje wennen zijn voor je kind. Hij zal er misschien eerst alleen naar kijken, er eens aan voelen of in knijpen, eraan ruiken en het vervolgens op de grond gooien.

Helemaal niet erg, dit is een super goede blootstelling aan een nieuw voedingsmiddel. Het kan wel tot tien keer aanbieden duren voordat je kind zover is dat hij het wil proeven. Tot die tijd is ermee spelen een heel goede manier om er beter bekend mee te worden.”

Wat kun je doen?

Voedingsdeskundige Hoftijzer geeft een aantal oplossingen voor deze situatie.

  • Probeer het niet tegen te gaan, maar creëer een omgeving waarin je kind kan spelen met eten. Zet je kind dus niet met de rug bij je witte gordijnen, maar kies een andere plek aan tafel.
  • Zorg eventueel voor een goede knoeimat onder de stoel, een schort om zijn kleren te beschermen tegen rode saus en veilig bestek om mee te experimenteren.
  • Verander je mindset: zodra je je minder druk maakt om de troep, kun je meer genieten van het feit dat je kind allemaal nieuwe vaardigheden aan het leren is en nieuwe smaken en texturen aan het ontdekken is!

Mijn kind weigert de avondmaaltijd, bied ik haar iets anders aan? Voedingscoach geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme