Dit is waarom kinderen op hun kleding kauwen

Kinderen Wilma Groothuis 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Sommige kinderen hebben op jonge leeftijd al bepaalde gewoontes, denk aan nagels bijten, zichzelf krabben, neuspeuteren of duimzuigen. Hoewel de meeste gewoontes geen kwaad kunnen, zijn er een paar gedragingen waar ouders zich weleens zorgen over maken, bijvoorbeeld het kauwen op kleding.

Misschien herken je het wel: je kind kauwt voortdurend op zijn kleding, zoals een shirt of trui. Naast het feit dat je bang bent dat de kleding kapot gaat, maken sommige ouders zich hier ook zorgen over. Kan het kledingkauwen kwaad?

Op kleding kauwen

We kunnen je geruststellen: het is niks ernstigs waar je je zorgen om moet maken. Wel is het goed om te weten wat de reden is dat kinderen dit doen en hoe je als ouders je kind kunt helpen om hiermee te stoppen. Op die manier leer je je kind een vreemde gewoonte af en kun je de kleren van je kind sparen of bewaren voor eventuele volgende kinderen.

De reden dat kinderen op hun kleding kauwen heeft volgens het ouderschapsplatform Very Well Family te maken met orale stimulatie. Orale stimulatie is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en het kauwen op kleding is de meest logische vorm van zelfregulering van kinderen. Op deze manier kalmeren ze zichzelf als ze van streek of verdrietig zijn.

Van borst, naar speen, naar shirt

Het kledingkauwen is gekoppeld aan het gedrag van baby’s als ze de borsten van hun moeder zoeken. Vanaf dat ze een baby zijn, hebben kinderen altijd wat in hun mond: het begint bij de borst van hun moeder, daarna een speen en dat kan verdergaan bij hun eigen shirt. Dit is niet raar, zeker als je kijkt naar de vergelijking met jongeren en volwassenen. Ook zij kauwen bijvoorbeeld op pennen en potloden als ze zich moeten focussen en concentreren.

Ergens op kauwen schijnt dus te helpen als je je moet concentreren. Waarschijnlijk gaan kinderen (en jongeren en volwassenen) dan naar het dichtstbijzijnde ding dat ze zien, wat dus vaak hun shirt is. Kinderen kunnen op hun kleding kauwen zonder dat ze doorhebben dat ze dat doen. Als ze dat bijvoorbeeld vooral op school doen, is het soms lastig om dat als ouder goed in de gaten te hebben.

Helpen stoppen

Ook al is deze gewoonte dus niet iets om je zorgen over te maken, het kan geen kwaad om je kind hier vanaf proberen te helpen. Zo voorkom je dat je kind steeds in een nat shirt rondloopt of dat zijn of haar kleren kapotgaan. Dat scheelt jou ook weer nieuwe kleren kopen of vaker zijn of haar kleren moeten wassen dan nodig is.

De beste manier om je kind te laten stoppen met kauwen op kleding, is door ze iets anders te geven om op te kauwen. Het ligt natuurlijk aan de leeftijd van je kind, maar als hij of zij wat ouder is, kun je kauwgom proberen. Als je nog een klein kind hebt, kun je misschien iets anders te eten proberen. Nog even geduld en je kind loopt weer rond in droge kleding!

6 gewoontes om aan te leren als je voor het eerst een kindje gekregen hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme