Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 5 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Slecht nieuws voor veel ouders over kinderopvangtoeslag volgend jaar

Ouders gaan volgend jaar fors meer betalen voor de kinderopvang, waardoor het voor veel ouders onbetaalbaar wordt. Afgelopen week schreven we daarom al dat er een petitie is gestart waarin ouders de overheid verzoeken om de enorme toename in netto kosten van ouders te compenseren. Er werd ook gesproken over een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag, maar dat lijkt toch niet door te gaan.

Toch komt er vandaag slecht nieuws vanuit Den Haag. Het kabinet zegt namelijk voor komend jaar niets meer aan de hoogte van de kinderopvangtoeslag te gaan doen. Het is nu dus zeker dat de toeslag niet volledig zal meestijgen, meldt het ANP.

Kinderopvangtoeslag te laag

Het zag er al langer naar uit dat het voor ouders duurder zou worden om hun kinderen naar de opvang te brengen. De tarieven stijgen onder meer door hogere energie- en loonkosten. Hoeveel de prijzen precies stijgen, verschilt per opvang. Het zal in veel gevallen gaan om zo’n 10 procent.

Het is de bedoeling dat een belangrijk deel van de prijsstijgingen gecompenseerd wordt met een hogere kinderopvangtoeslag. Toen die berekend werd voor het komende jaar, ging het CBS voor 2023 uit van een stijging van 5,6 procent. Toch zegt het ministerie pas weer voor 2024 aan de toeslag te kunnen sleutelen. Daardoor zal het deel van de rekening dat ouders zelf moeten betalen, stijgen.

“Door eerdere bezuinigingen in de kinderopvang, komt het nu extra hard aan dat de toeslag niet verder stijgt”, legt kinderopvangspecialist Ed Buitenhek uit, die wel begrijpt dat de minister niet direct deze problemen uit het verleden kan oplossen. Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) is verontwaardigd dat de toeslagen niet verder meestijgen met de duurdere kinderopvang. “Wij verwachten dat in het voorjaar extra geld wordt vrijgemaakt voor de kinderopvang“, stelt Emmeline Bijlsma van de brancheorganisatie.

Kan jij het nog betalen? Kinderopvang fors duurder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme