Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Kids 30 jul 2020

Oef! Maar liefst 1 op de 5 grootouders vinden de naam van hun kleinkind maar niks

Denk jij een mooie naam te hebben gevonden voor je kleintje, vinden je (schoon)ouders het maar niks. Vaak wordt dit niet uitgesproken maar een gezicht kan nogal eens boekdelen spreken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 1 op de 5 grootouders de naam van hun kleinkind maar niks vinden. En dat heeft verschillende redenen.

Babynamen worden niet altijd leuk gevonden door opa en oma

Het zal je wellicht niet verbazen, het aantal ligt nogal hoog. Maar liefst 1 op de 5 grootouders is niet echt blij met de naam van hun kleinkind. Natuurlijk weten ze dat zij niet degenen zijn die de naam bedenken maar tóch kan het een beetje steken. Mumsnet deed hier onderzoek naar en kwam met verschillende verklaringen.

Het blijkt dat ouders (maar liefst 15%) ook wel eens voelen dat opa en oma niet zo blij zijn met de babynaam. Niet iedereen heeft dus door dat hun (schoon)ouders het niet per se eens zijn met de babynaam want dat percentage ligt op 20%.

Waarom grootouders de naam van hun kleinkind niet leuk vinden? Dat kan verschillende redenen hebben. Het vaakst wordt genoemd dat ze de naam té apart vinden. Ook zijn ze op hun teentjes getrapt dat hun naamvoorstellen het niet zijn geworden, vinden ze de naam onconventioneel, juist te ouderwets en vinden ze de naam eventueel schadelijk voor het kind omdat ze erom gepest kunnen worden.

Dat is nog niet alles want ze balen er vaak ook van als hun namen niet worden doorgegeven, doet de naam ze denken aan iemand die ze niet mogen en last but not least vinden ze de naam simpelweg lelijk. Auch.

Vooral oma’s vinden het maar niks

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat het vooral de oma’s zijn die moeite hebben met de naam van hun kleinkind. Zij bemoeien zich hier vaker mee dan opa’s. Gelukkig vindt 38% van de ouders dat grootouders zich op geen enkel vlak met de naam zouden moeten bemoeien.

Vinden grootouders het niks? Dan zullen ze zich er toch bij neer moeten leggen. Kinderachtig is wel dat zo’n 9% van de grootouders die de naam maar niks vinden deze dan ook niet gebruiken. Ze kiezen voor hun eigen koosnaampje of gebruiken een gangbare afkorting van de naam. Bedankt hè, oop en oom.

Meer lezen?

Mumsnet

Reageer op artikel:
Oef! Maar liefst 1 op de 5 grootouders vinden de naam van hun kleinkind maar niks
Sluiten